ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Glädjebeskedet: Nu är branden i Älvdalen besegrad

Elinor Karlin · 3 Aug 2018
Uppdaterad 3 Aug 2018
Branden är släckt – men det kan fortfarande finnas glödbränder som pyr i marken.

Branden är släckt – men det kan fortfarande finnas glödbränder som pyr i marken. Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet


Efter nästan tre veckors arbete dygnet runt så kan den första av de stora skogsbränderna anses vara bekämpad. Men oron för att den ska blossa upp på nytt finns kvar.

klar

Artikellänk är kopierad

Räddningsarbetet är nu avslutat i Trängslet. I dag klockan 11.42 bröts arbetet för de brandmän som kämpat i området runt Älvdalens skjutfält. Jan Olov Olsson är räddningschef i Älvdalens kommun.

– Det är ju skönt att vi har kommit så här långt, men vi har ett enormt efterarbete som ska göras nu, säger han.

Ansvaret lämnas nu över till markägaren. I det här fallet är det Fortifikationsverket som har tagit på sig ansvaret. Men värmen och det torra vädret gör att oron för brandområdet ligger kvar. Det regnvädret som utlovas framöver räcker inte, anser Jan Olov Olsson.

– Det är en droppe i havet. Bara för att vi har släppt det så betyder det inte att allting är helt släckt. Det finns glödbränder i marken som kan blossa upp igen, och då krävs det efterbevakning.

Tusentals hektar har brunnit

Branden har pågått sedan 12 juli och startades av ett flertal blixtnedslag. Jan Olov Olsson uppger att det är mellan 300 och 400 personer som har engagerats i räddningsarbetet där nästan 4 000 hektar mark gick förlorad.

– Nu är vi färre som slåss om resurserna. Med alla andra bränder som pågått så har det varit konkurrens om både personal och utrustning, här pratar vi om flera mil slang som ligger ute i brandområdet.

Han sänder också en tanke till de skogs- och markägare som drabbats av branden.

– Det är många miljoner som har gått upp i rök, säger Jan Olov Olsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Elinor Karlin
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro