ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Glädjebeskedet: Sommaren är här – åtminstone för vissa

Elin Åhlén · 24 Apr 2019
Uppdaterad 24 Apr 2019
Den senaste veckan har bjudit på ovanligt varma temperaturer.

Den senaste veckan har bjudit på ovanligt varma temperaturer. Foto: Fredrik Sandberg/TT


Efter pangvädret i påsk är det numera meteorologisk sommar – i alla fall stora delar av Västsverige. "Det är ovanligt tidigt" säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

klar

Artikellänk är kopierad

Påsken blev en riktigt solig och varm helg, med för säsongen ovanligt höga temperaturer på många platser runt om i landet.

Allra varmast var det i Karlshamn, som på påskdagen slog säsongsrekord med 23 grader.

Sommaren har anlänt…

Tack vare värmesmockan har sommaren nått stora delar av Västsverige. För att det ska bli meteorologisk sommar krävs en medeltemperatur på över tio grader under fem dygn i rad, något som infriades på annandag påsk.

– Skåne, Västkusten och delar av Västmanland – ända upp till Örebro och Västerås – har nu fått sommar, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

Detta gör årets sommar extra tidig. I Västsverige brukar den i genomsnitt anlända runt den 15 maj, även om det förstås finns undantag.

– I Västerås kom sommaren i fjol på exakt samma datum som i år, den 18 april. Men även det är ovanligt tidigt, säger Henrik Reimer.

…men inte överallt

Även om temperaturerna har varit höga även i andra delar av landet så har sommaren i skrivande stund ännu inte nått Stockholm. På påskdagen stannade dygnsmedeltemperaturen vid 9,7 grader – och nu krävs alltså fem nya dygn över 10 grader för att det ska räknas som sommar även i huvudstaden.

– Visst har det varit sommartemperaturer även i Stockholm och på andra platser. Under påskhelgen hade vi temperaturer på över 20 grader även i södra Norrland, men det är framför allt de kalla nätterna och mornarna som sänkt medeltemperaturen där, säger Henrik Reimer och fortsätter:

– Högtrycket ser dessutom ut att dominera även nu i veckan för att sedan kunna bli något ostadigare fram emot helgen.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Åhlén
Elin Åhlén
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro