ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Glädjefnatt på börsen

Anders Göransson · 13 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Klicka på bilden för att göra den stor.

Klicka på bilden för att göra den stor. Foto: Ola Gustafsson


klar

Artikellänk är kopierad

Det nya europeiska räddningspaketet tycks ha gjort susen. Efter rader av bakslag vände igår världens börser kraftigt uppåt.– Jag tror det värsta är över nu - det här kan vara en vändpunkt. Men man är naiv om man tror att den fortsatta vägen är spikrak, säger Robert Bergqvist, chefekonom på SEB.Efter kraftiga kursras flera måndagar i rad var osäkerheten stor inför börsens öppning igår morse. Men det stod snabbt klart att marknaden tror på euroländernas nya plan för att garantera banksystemet.Kurserna sköt i höjden direkt och OMX-index stannade till slut på + 8,83 procent - den tredje största uppgången sedan 1987.Enligt Robert Bergqvist innebär det senaste krispaketet, till skillnad från de tidigare, att det finns "skyddsnät" hissade under både de europeiska och de amerikanska marknaderna.– Fortfarande finns osäkerhet kring detaljerna, men ramverket är på plats.

Klicka på bilden för att göra den stor.

Tre goda nyheter som gör din plånbok fetare:

+ BOLÅNENär på väg ner. De flesta bolåneinstitut sänker räntorna på bundna bolån, men de rörliga ligger ännu fast.

+ BENSINEN blir billigare. Sjunkande världsmarknadspriser gör att bensinbolagen sänker bensinpriset med 30 öre per liter till 12:09 kronor. Dieselpriset sänks lika mycket.

+ BÖRSEN stiger igen. Upp med nästan nio procent igår. Frågan är hur länge glädjen håller i sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro