ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Glädjeyra i Kenya efter Obamas seger

TT · 5 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Malik, Obamas halvbror, hyllas av sina vänner.  

Malik, Obamas halvbror, hyllas av sina vänner.   Foto: SCANPIX


Blivande presidenten firas som en rockstjärna

klar

Artikellänk är kopierad

Ett tropiskt skyfall lyckades inte dämpa glädjeyttringarna när hundratals invånarna i Kogelo, den kenyanska by där Barack Obamas pappa är född, firade segern. "Vi ska till Vita huset" sjöng släktingar till den nyvalde presidenten, enligt Reuters. BBC:s reporter såg Obamas styvfarmor dansa och jubla utanför sitt hus när valresultatet blev känt. Obama har länge åtnjutit rockstjärnestatus i sin faders hemland. På söndag har "Obama - the musical" premiär i huvudstaden Nairobi, och president Mwai Kibaki har utlyst torsdag till nationell helgdag för att kenyanerna ska kunna fira Obamas seger.Många afrikaner tror att Obama som president kommer att innebära förbättrade relationer mellan Afrika och USA.- Vi uttrycker hopp om att fattigdom och underutveckling i Afrika, vilket fortsätter att vara en utmaning för mänskligheten, verkligen kommer att få större uppmärksamhet och fokus från den nya administrationen, sade Sydafrikas president Kgalema Motlanthe, i ett uttalande.

Men analytiker pekar på att Obama tidigare inte visat kontinenten speciellt stort intresse. Enligt Somoadoda Fikeni, styrelseordförande för Walter Sisulu University i Sydafrika, kan Obamas afrikanska rötter till och med göra det svårare för honom att ändra USA:s Afrikapolitik, eftersom hans motståndare försöker utnyttja hans bakgrund till Obamas nackdel.- Det är mer troligt att han står fast vid nuvarande hållning och nivåerna på bistånd till Afrika, säger Fikeni till AFP.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro