ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Glanell: Sanningen är att PUBG är bedrövligt som esport

Erik Glanell · 4 Okt 2017
Uppdaterad 4 Okt 2017
Jag kommer fortsätta att se PUBG för vad det är: Ett spel med hög underhållnigsfaktor för en stream-publik, för den som själv spelar och en källa till roliga klipp, skriver Metros esportredaktör Erik Glanell.

Jag kommer fortsätta att se PUBG för vad det är: Ett spel med hög underhållnigsfaktor för en stream-publik, för den som själv spelar och en källa till roliga klipp, skriver Metros esportredaktör Erik Glanell. Foto: Bluehole/Metro


Spelet som redan passerat jättar som Counter strike och Dota 2 i antalet aktiva användare är underhållande – men en logistisk mardröm.

klar

Artikellänk är kopierad

MISSA INTE: Se alla avsnitt av Eport-tv här!

Endast de som levt under en sten de senaste månaderna kan ha missat Playerunknown’s Battlegrounds osannolika framgång.

Spelet har trots sina buggar och minimala marknadsföring rest sig som en jätte ur havet på plattformen Steam.

Den 4 augusti i år passerade antalet aktiva användare i PUBG Counter-strike: Global offensive och knappt en månad senare Dota 2. Sedan dess har kurvan pekat spikrakt uppåt och nu har spelet dubbelt så många aktiva spelare som Valves moba-jätte.

Samma trend går att se i antalet tittare på streamingplattformen Twitch där spelet den senaste tiden även slagit publikfavoriten League of legends.

Allt detta för ett spel som går under Steams Early access-kategori och alltså inte är färdigutvecklat ännu.

Osannolikt, som sagt.

För den som inte hunnit bekanta sig med PUBG så är det en shooter med ”herren på täppan”-tema. Sist överlevande av 100 pers i en öppen värld full av vapen vinner.

Med Koushun Takamis roman ”Battle Royale” som en av mina absoluta favoriter är det här temat både bekant och kittlande.

Det är ett spel i min smak.

Det som däremot stör mig är att folk, bara för att spelet lyckats slå igenom med sådan kraft, tror att det kommer bli stort som esport.

Sanningen är att det är helt bedrövligt som esport.

Jag tar gärna risken att bli nästa ”internet är bara en fluga”-person. Det är bara så otroligt svårt att se hur PUBG ska lyckas bli samma fenomen som League of legends eller Dota 2 – med sina publikmassor – utan fundamentala förändringar i sitt format.

Redan i dag är att vara observer (personen som bestämmer vad tittarna ska få se i spelet) i esporten något av de svåraste jobben som finns. Att hela tiden vara där det händer i spel med fem personer i varje lag är långt ifrån lätt. Missar görs hela tiden.

Att föreställa sig samma scenario med 100 spelare är… omöjligt.

Av samma anledning blir det svårt att arrangera större turneringar eftersom logistiken runtomkring är en arrangörs mardröm.

Och hur ska man ens få en storpublik att följa en turnering när det bara är de fem sista minuterna som faktiskt är spännande?

Jag kommer fortsätta att se PUBG för vad det är: Ett spel med hög underhållnigsfaktor för en stream-publik, för den som själv spelar och en källa till roliga klipp.

Någon större esport lär det aldrig bli av det.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro