ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Glasampuller hittade vid förskola

Valerie Kaspersen · 22 Maj 2018
Uppdaterad 22 Maj 2018
Glasampuller fyllda med osmiumtetroxid hittades vid en förskola utanför Stockholm. 
Bilden är en genrebild.

Glasampuller fyllda med osmiumtetroxid hittades vid en förskola utanför Stockholm. Bilden är en genrebild. Foto: IBL/ Pixabay


Under en gårdsstädning vid en förskola I Värmdö kommun utanför Stockholm hittades glasampuller som innehöll osmiumtetroxid. Tre har förts till sjukhus.

klar

Artikellänk är kopierad

Glasampullerna hittades i ett buskage och ska enligt uppgifter till Aftonbladet innehålla gasföreningen osmiumtetroxid som används inom industrin, sjukvård och för betsning.

– Ampullerna hittades på förskolans gård i samband med städning och flyttades inomhus bort från barnen, där ämnet identifierades. De är hela och inget har läckt ut, säger Christer Wahlström, ledningsbefäl vid räddningstjänsten.

Tre personer har förts till sjukhus för observation.

– Inga specifika symptom, men obehagskänsla och så, säger Nina Sundell, sjuksköterska på plats, till Aftonbladet.

Osmiumtetroxid är mycket giftigt och kan vara dödligt i för höga doser. Ampullerna ska skickas iväg med nationella bombskyddet till Nationell forensiskt centrum.

– Ämnet är väldigt giftigt, men så länge det är förslutet i ampullerna ligger det där det ligger, säger Göran Svensson, vakthavande brandingenjör, till Aftonbladet.

Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig vårdslöshet.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro