ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Glasets design kan avgöra hur berusad du blir

Leif Oldenburg · 2 Okt 2013
Uppdaterad 2 Okt 2013
Vinglasets design kan avgöra hur berusad du blir

Vinglasets design kan avgöra hur berusad du blir Foto: Getty Images/Alamy


Några glas vin efter jobbet kan vara betydligt mer än så. Glasets design och placering lurar oss att dricka mer än vi tänkt.

klar

Artikellänk är kopierad

Fyra glas vin är inte alltid fyra glas vin – vilket många noterat dagen efter. Bakruset kan kännas olika från gång till gång även om antalet glas varit samma som tidigare. Och det handlar inte bara om vinsorter eller att dricka vartannat glas vatten.

Dricksglasets design och kontrastverkan har stor betydelse för hur mycket vin som egentligen hälls i, visar en studie vid Iowa State University.

Är glaset ovalt och kontrasten mot drycken låg, som när vitt vin rinner ner i ett genomskinligt glas, tenderar vi att hälla i drygt 10 procent mer än om vinet är rött.

Trots det uppfattar konsumenten det som samma mängd vin.

–  Jag är inte förvånad över resultaten. Min erfarenhet är att väldigt många tror att de dricker mindre än vad de i själva verket gör, säger Ulric Hermansson, alkoholforskare vid Karolinska institutet.

På restauranger blir ”ett glas rött” allt större och hemma vid köksborden regerar lådvinerna på helgerna.

–  Jag känner till flera personer med alkoholproblem som har slutat med lådvin. De tappar räkningen och har ingen koll på hur mycket de får i sig, säger Ulric Hermansson. 

Enligt studien har det stor betydelse om personen har glaset i handen eller om det står på ett bord när vinet serveras.

–  Försökspersonerna fick i uppgift att hälla upp samma mängd vin vid flera tillfällen och i glas som var placerade på skilda platser. Den som hade ett glas i handen fick betydligt mer, säger doktor Doug Walker till Daily Telegraph.

Bästa sättet att klara sig från baksmälla enligt studien: drick rött vin i genomskinliga, raka glas – och låt glaset stå på ett bord när det fylls på.

En annan beprövad metod är att hålla sig till vatten.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro