ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Glenn Close om kampen om nya filmen

metro · 21 Mar 2012
Uppdaterad 21 Mar 2012
Glenn Close om kampen om nya filmen

Glenn Close om kampen om nya filmen


Glenn Close har både skrivit manus, producerat samt spelar huvudrollen i Oscarsnominerade ”Albert Nobbs”. För Metro berättar hon om drömmen om att få göra film av romanen och om utmaningen att se ut som en man.

klar

Artikellänk är kopierad

Glenn Close, 65, gör en Oscarsnominerad insats i rollen som Albert Nobbs – en irländsk kvinna som klär ut sig som man för att få anställning som butler på ett hotell i Dublin. En del skådespelerskor skulle se rollen som en chans att slippa tänka på sitt utseende men för Glenn Close är det inte en ovan situation, även om det är första gången hon gör en dragroll på film. 

– Jag har gjort många roller där jag inte behövt vara snygg, så det är inte något jag har behövt ägna en massa tid åt, säger hon och skrattar.

Rollen som Albert Nobbs har varit en av Closes favoriter ända sedan hon spelade den på en teaterscen för första gången för 20 år sedan. Att pjäsen blivit film är på tiden, tycker hon.

– Jag gjorde den på teatern och den är en sådant känslomässigt knytnävsslag, den här enkla historien om denna ganska märkliga figur. När man ser något sådant på en scen så glömmer man det inte, säger hon och fortsätter.

– Under åren som gått har jag funderat på om det fanns ett sätt att göra den. Jag har tänkt att det skulle det bli en väldigt stark film.

Det var ingen lätt utmaning att förvandla en kvinna med Glenn Closes utseende till en mans. Och publiken måste tro på att personerna runt Albert Nobbs i  filmen går på förklädnaden.

– Det var verkligen viktigt för oss att människorna i filmen inte framstår som idioter. 

Så hur gick det till? En del smink och tillägg på Closes näsa och öron.

– Allt är väldigt, väldigt diskret och gjort med små, små medel, säger hon.

Det Close tyckte var roligast med hela projektet var dock jobbet bakom kameran.

– Jag älskade att skriva manus. Jag älskade dagarna när vi var tvungna att göra ändringar och satt i min Albert kostym vid datorn. Jag älskade att lösa problem vid produktionsmöten, jag gillade verkligen processen.

Att vara så involverad betydde också att hon fick delta i kampen för att få filmen klar. 

– Den delen var det svåraste av allt – att hitta pengarna. ”Albert Nobbs” var en väldigt svår historia att sälja in för jag kommer in i ett rum och de tänker: ”Du som en man? Jag vill inte se dig som en man.” Det var en lång väg att vandra.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro