ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Globala uppvärmningen dubbelt så snabb i Sverige

Sophie Tanha · 1 Apr 2019
Uppdaterad 1 Apr 2019
Förra året var det varmaste på 150 år i Sverige.

Förra året var det varmaste på 150 år i Sverige. Foto: TT


I Sverige ökar medeltemperaturen mer än dubbelt så snabbt som i resten av världen, enligt SMHI. Förra året var det varmaste sedan mätningarna började för 150 år sen.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är en utveckling som ligger i linje med vad vi kan förvänta oss utifrån de klimatscenarier som finns och beräkningar av hur den globala uppvärmningen kan påverka oss, något vi alltså ser hända redan idag, säger Erik Kjellström, SMHI:s professor i klimatologi i en kommentar.

Grafik: SMHI
Grafik: SMHI

Tiden då mätningarna började runt om i Sverige för över 150 år sedan brukar kallas för den förindustriella tiden. Jämfört med den första 30-årsperioden mellan 1860-1890 har världens temperaturökning legat på 0.73 grader. Men för Sverige, som förra året hade det varmaste året sen mätningarna började, ligger temperaturökningen på 1.7 grader.

Målet för Parisavtalet var att hålla uppvärmningen till max två grader, men världstemperaturen ska helst hållas under max 1,5 grader varmare än den förindustriella tiden.

– Temperaturen ökar snabbare i Arktis, framför allt under vintern, och det märks även hos oss i Sverige, säger Erik Engström, chef för enheten för klimatinformation och statistik på SMHI.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro