ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Glöggen - från hälsodryck till juldryck

Hanna Göransson · 1 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Traditionellt tänker vi oss glöggen som rykande varm, men den kan även avnjutas i fryst form.

Traditionellt tänker vi oss glöggen som rykande varm, men den kan även avnjutas i fryst form. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

I advent byter vi ut söndagskaffet mot starkare drycker. För många svenskar är det säsongspremiär för glöggen när det första ljuset tänds. Men från början var det kryddade vinet  inte förknippat med jul. Enligt Yvonne Hård, sommelier och vinprovare på vin- och sprithistoriska museet, smaksatte redan romarna sitt vin med kryddor. Kryddorna ansågs vara hälsobringande.

I Sverige dök det varma kryddade vinet upp på 1500-talet. - Gustav Vasa var väldigt förtjust i kryddat vin, säger Yvonne Hård. I mitten på 1800-talet nämns glögg för första gången i svenska kokböcker men det var inte förrän på 1890-talet som glöggen blev en del av den svenska jultraditionen. Idag dricker vi svenskar ungefär 5 miljoner liter glögg till jul.  •• Varför gillar vi svenskar att dricka varm sprit? - Dels framträder smakerna mer, säger Yvonne Hård, och dels blir smaken lite spritigare. En annan anledning är att det passar vårt kalla klimat. För den som vill blanda ihop sin egen glögg, tipsar Yvonne om ett enkelt men kraftfullt rött vin. Det går lika bra att använda ett vitt vin som bas för den som föredrar det, men att lägga pengar på något finare vin är bortkastat eftersom kryddorna tar över smaken. Pepparkakor är ett vanligt tilltugg till glöggen. Lyxa till det lite och servera ädelost till. Sältan i osten bryter bra av mot pepparkakan och gör tilltugget lite mer matigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro