ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Glöggfest för hela familjen

Mary Örnborg · 30 Nov 2011
Uppdaterad 30 Nov 2011
Låt barnen vara med och hjälpa till, är tv-kocken Leila Lindholms tips till dig som ska ordna glöggfest. Här med sonen Walter, 2,5.

Låt barnen vara med och hjälpa till, är tv-kocken Leila Lindholms tips till dig som ska ordna glöggfest. Här med sonen Walter, 2,5. Foto: Wolfgang Kleinschmidt


När det bjuds på glöggparty hemma hos Sveriges mest kända bullmamma och tv-kock Leila Lindholm ska både stora och små trivas. Här är hennes bästa tips för en barntillåten tillställning. Man får dela ut uppgifter som barnen klarar av – och släppa på prestigen”

klar

Artikellänk är kopierad

Glöggtillställningar är ett trevligt och enkelt sätt att samla alla vänner på – och något som uppskattas av både stora som små. Varje år bjuder Leila Lindholm in alla sina vänner till en stor glöggfest – som också får symbolisera startskottet för resten av julfirandet. – Vi kommer lätt upp i 60 personer inklusive alla barn, säger Leila Lindholm. För att få alla att känna sig välkomna är planeringen inför festen A och O. Leila ser till att i princip allt är klart inför den stora mingeldagen. Och då tar hon gärna hjälp av sin son Walter för att hinna klart i tid. – Det blir lite av en mysig familjestund att baka och fixa julgodis. Man får dela ut uppgifter som barnen klarar av – exempelvis rulla tryfflar eller vispa smeten. Som vuxen måste man också släppa på prestigen och låta det få bli stökigt i köket och acceptera att allt inte blir perfekt, säger Leila. Prick klockan 15 på glöggdagen står glögg, kaffe, pepparkakor, bullar och julgodis uppdukat hos familjen Lindholm och då kan också gästerna börja anlända. – Vi gör ett eftermiddagsfika av glöggminglet just för att även barnen ska kunna vara med och ha glädje av gemenskapen. Det mesta av det som dukas fram fungerar för både vuxna och barn men dryckerna varierar. Barnen får antingen varm choklad eller varm cider med kanelstång medan de vuxna bjuds på glögg och kaffe, säger Leila.

Leilas tips för ett party för stora och små

Förbered – Börja i god tid med bakning och pyntpyssel så att du inte behöver göra mer än att baka lussebullarna samma dag du ska ha bjudningen. Då kommer hemmet dofta av baket vilket ger extra julstämning.

Låt barnen hjälpa –Ta hjälp av barnen med förberedelserna inför glöggminglet. Låt dem också få komma med förslag på vad ni ska baka. Släpp att allt ska vara perfekt och ha kul med barnen!

Lite mat efter fikat – Efter ett par timmars glöggmingel är det trevligt att duka fram nygriljerad julskinka, gravad och/eller rökt lax, en god senap och bröd så att gästerna själva kan bre. Servera korv med bröd som alternativ!

Satsa på servetter – Planera så att allt du serverar under glöggpartyt ska kunna ätas från en servett (eller assiett). På så sätt slipper man böket med disk och annat plock i onödan. Njut i stället av sällskapet som är på besök.

Lakrits- och chokladkolafudge

Cirka 24 bitar 2 dl vispgrädde 1 3/4 dl mörkt muscovadosocker 2 dl glykossirap 2 msk kakao av god kvalitet 100 g mörk choklad 70% 50 g mjukt smör ½ tsk lakritspulver (eller 1/2 msk granulat)Tillagning 1. Koka grädde, muscovadosocker och glykossirap till 116 grader i en tjockbottnad kastrull. Det är viktigt att använda sockertermometer eller elektronisk stektermometer. När temperaturen närmar sig 112 grader får man ta det försiktigt och kan sänka värmen lite eftersom det sedan går väldigt fort att komma upp till 116. 2. När temperaturen har nått 116 grader – ta av från värmen, tillsätt choklad, kakao och lakritspulver på en gång och vispa ut detta i grädden. 3. Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar. 4. Klä en brödform med kant (cirka 10 x 20 cm) med plastfolie i botten och häll i fudgeblandningen. 5. Täck med lite plastfilm och låt svalna och stelna i rumstemperatur. 6. Skär upp fudgen i små munsbitar.

Almond Rocky Road

Cirka 20 bitar 600 g kvalitetschoklad, 70 % 2 påsar dumlekola 2 nävar mini marshmallows 200 g saltade mandlarTillagning 1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten). Låt svalna något. 2. Blanda alla ingredienser med den smälta chokladen. 3. Häll ut blandningen, cirka 3 centimeter tjock, på en bricka med bakplåtspapper och låt stelna i kylskåp. 4. När kakan har stelnat skär upp den i stänger. Leilas tips! Jag brukar göra den med jordnötter i originalversionen men med saltade mandlar blir den nästan ännu godare. Detta godis kanske inte lämpar sig för de mindre barnen.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro