ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Glöm blindhunden – här är blindhästen

Aron Andersson · 5 Jul 2012
Uppdaterad 5 Jul 2012

Även miniatyrhästar kan hjälpa synskadade på traven. De små pållarna hjälper synskadade hundallergiker att ta sig fram.

klar

Artikellänk är kopierad

Glöm blindhunden – här är blindhästen
Glöm blindhunden – här är blindhästenFoto: Guide Horse Foundation

Ledarhundar är en stor hjälp för synskadade och ofta utmärkta guider. Men hur gör de synskadade som är allergiska mot hundar?

Amerikanska föreningen Guide Horse Foundation, GHF, har hittat en lösning. De tränar miniatyrhästar till att bli lika bra på att hitta som ledarhundar. ”Vårt uppdrag är att erbjuda ett säkert, kostnadseffektivt och pålitligt alternativ för synskadade”.

Föreningen har sitt säte i delstaten North Carolina i sydöstra USA. Enligt GHF finns många fördelar med miniatyrhästar som går att använda i ungefär 30 år, samtidigt som ledarhundar måste bytas ut efter ungefär tolv år. Å andra sidan måste hästarna bo utomhus och uträtta sina behov oftare.

GHF utfärdar dessutom en varning på sin sajt för att använda vanliga hästar som ledarhästar, åtminstone inomhus: ”Guide Horse Foundation är emot användningen av hästar i ridstorlek inomhus på grund av risken för skador på hästarna, den synskadade brukaren och allmänhet. Samtidigt som vår forskning visar att miniatyrhästar är lämpade som ledardjur, så kan stora djur inom alla arter skapa risker för allmänheten när de används i en olämplig miljö för djur i den storleken.”

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro