ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Glöm Brainstorming – spåna idéer till fots

Kristian Borglund · 16 Dec 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Nu några dagar före vintersolståndet är det en utmaning att så mycket ljus som krävs för att vara alert på jobbet. Här är lösningen: Footstorming.

Footstorming har ihjäl två plågsamma vinterflugor med en enda smäll: Bristen på ljus.Bristen på idéer.– Vi har märkt att det bidrar till nya lösningar och ett tillstånd av flow, säger Mårten Lundberg, kreativ chef på Cohn & Wolfe som har myntat begreppet och nu erbjuder konceptet till sina kunder.

På vilket sätt har det varit till nytta, rent konkret?– Ett byggföretag bad oss om hjälp med idéer till hur de kunde ta mer samhällsansvar, så vi gav oss iväg på en footstorming. När vi passerade förbi en trasig parkbänk kom idén att de kunde hjälpa till att rusta upp både parkbänkar, lekplatser och bryggor, och att allmänheten skulle kunna involveras i att rösta fram vilka projekt de skulle ta sig an, säger Mårten Lundberg.– Den idén hade inte uppstått i konferensrummet.

Det är sedan länge känt att promenader syresätter hjärnan och stimulerar kreativiteten och påverkar välmåendet.

Footstorming är alltså mer än promenader. Det är brainstorming till fots.– När hjärnan får mer syre blir idéerna piggare. Footstormingen ger en kick för resten av arbetsdagen, säger konsulten Erik Yström.

Så footstormar du

1. En footstorming-grupp består av 3–5 personer. Undvika att sätta ihop footstorming-gruppen med samma människor som alltid jobbar ihop. Det är viktigt att få in personer med andra infallsvinklar.

2. Definiera målet innan ni går ut. Exempel: I stället för att spåna idéer inför mässan ni ska medverka på, bryt ned utmaningen till ”hur ska vi skapa en kö till vår monter kl 14”. Alltför generella mål ger sämre resultat.

3. Gå ut. Ta med var sitt anteckningsblock och låt var och spåna på egen hand de 3–5 första minuterna. På så sätt undviks risken att en persons idéer dominerar under hela footstormingen.

4. Tillåt er att ta intryck. En korvgubbe, ett skyltfönster eller blinkers kan föra hjärnan in på nya tankebanor. Ansträng er inte, utan fånga snarare in de tankar som föds.

5. Låt var och en redovisa sina idéer, en i taget. Spinn därefter vidare på de idéer som känns mest spännande.

6. Byt miljö för en sammanfattning – en lugn park, lobbyn till ett hotell eller museum eller en kyrka kan fungera bra.

7. Knyt ihop säcken. Dokumentera allt som har kommit upp under footstormingen.

1. Automationsingenjör. Eco- clean utvecklar förpackningssystem för livsmedel och söker en ingenjör. 

HITTA INGENJÖRSJOBB HÄR

2. Översättare. Studentkraft söker en person som kan översätta resematerial från svenska till norska. 

SÖK JOBB SOM ÖVERSÄTTARE HÄR

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro