ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Glöm lägre skatt nästa år

Leif Oldenburg · 3 Nov 2011
Uppdaterad 2 Nov 2011

Värmdö ensam om att sänka skatten 2012. Höjs i lågskattekommunerna Nacka och Danderyd.

klar

Artikellänk är kopierad

Värmdö är den enda av Stockholmskommunerna som planerar att sänka skatten 2012, visar en rundringning som Metro gjort. Däremot höjs uttaget i två lågskattekommuner, Nacka och Danderyd. I en tredje kommun, Huddinge, dras en tidigare utlovad sänkning in.

Nackaborna får ta den största smällen nästa år – en höjning av kommunalskatten med 35 öre. Dessutom läggs ett sparbeting på 41 miljoner. – Vi har stora investeringsbehov i bland annat förskolor, skolor och vägar, samtidigt som lågkonjunkturen slår mot skatteunderlaget säger Erik Langby (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

Fanns det något alternativ till höjd skatt?

– Då hade vi varit tvungna att pressa förskolor, skolor och äldreomsorg på ett sätt som vi inte vill. I Danderyd kommer kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M) att föreslå sina allianskollegor en skattehöjning med 15 öre. Beslut tas i kommunstyrelsen på måndag. – Vi har halkat efter när det gäller till exempel lärarlöner, säger han.

I Huddinge drar majoriteten nu tillbaka den sänkning med 20 öre som utlovades i budgetförslaget från juni. – Sedan dess har förutsättningarna drastiskt försämrats. Sveriges tillväxtssiffror revideras ner och då skrivs våra siffror också ned, säger Daniel Dronjak Nordqvist (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge.

"Roligt kunna sänka"I Värmdö får invånarna nästa år behålla 15 öre mer av varje intjänad 100-lapp. I september klubbade fullmäktige igenom sänkningen från 20,28 kronor till 20,13 kronor. – Det är roligt att för en gångs skulle kunna sänka skatten. Vi har legat högst i länet under lång tid, säger kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Alversjö (M).

Enligt Alversjö beror sänkningen på att naturliga pensionsavgångar inte ersatts med nyanställningar och att fler än väntat flyttat till kommunen. Skattesänkningen innebär minskade intäkter på cirka 10 miljoner kronor. Totalt ligger Värmdös budget på 1,8 miljarder kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro