ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Glöm prognoserna – så tyder du ditt eget väder

Sofia Clason · 11 Jul 2017
Uppdaterad 11 Jul 2017
Är det lågtryck har du 50 procent chans att gissa rätt mellan sol och regn.

Är det lågtryck har du 50 procent chans att gissa rätt mellan sol och regn. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Vegard Grøtt/ TT


Regn när det ska vara sol och blåst när det ska vara vindstilla – det kan verka som om väderprognoserna aldrig stämmer. Metro ger dig fem tips på hur du kan tyda vädret, helt själv.

klar

Artikellänk är kopierad

Fråga reumatikern

Har du en gammal mormor med reumatism och ledsmärtor som är värre vissa dagar än andra? Hon kanske kan hjälpa dig att gissa vädret. Lågtryck, väderändringar och tiden strax innan regn är faktorer som enligt flera reumatiker ger mer ont i lederna. Tilläggas bör att det finns få vetenskapliga studier om hur reumatism påverkas av väder, men många upplever en ökad svullnad och smärta i lederna vid lågtryck.

Ta med ett paraply

Blir det inte ofta soligt den dagen du tar med paraplyet? Se till att alltid ha ett litet paraply i väskan, så kanske vädergudarna är på din sida och låter solen skina hela dagen. Annars har du ett paraply, om det faktiskt blir regn.

Kolla på molnen

På SMHI:s hemsida finns det bra information om hur du kan tolka molnen för att tyda vädret. Till exempel kan små bomullsliknande stackmoln betyda högtryck och liten risk för regn. Större, blomkålsliknande höga moln är tecken på regnskurar inom en snar framtid. Stora höga moln som är suddiga i toppen och har mörka nederdelar och som närmar sig snabbt kan betyda oväder med störtskurar, åska och kraftiga vindbyar.

Det gäller dock också att ha koll på tiden, berättar meteorologen Martin Hedberg. Om de små stackmolnen dyker upp redan vid tiotiden på förmiddagen, finns det risk att de under dagen hinner växa till blomkålsmoln. Dyker blomkolsmolnen upp först vid fyra är det mindre risk att de utvecklar sig till större moln som kan ge regn.

Lågtryck? – singla slant

Vill du gissa vädret för dagen efter en dag när det varit lågtryck, så kan du singla slant om huruvida det ska bli sol eller regn. Enligt Martin Hedberg är det nämligen 50 procent chans att du gissar rätt när det är lågtryck.

Sannolikheten att gissa rätt vid högtryck är högre, eftersom högtryck ofta håller i sig ett par dagar. Att gissa på att det blir samma väder som dagen innan kommer då, enligt Martin Hedberg, ge dig rätt i ungefär 70 procent av fallen.

Stanna hemma i sommar

Enligt Martin Hedberg är det en god idé att befinna sig på en plats du är van vid. Då är det större chans att du känner till hur vädret växlar på platsen, vilket gör att du enklare kan tyda förändringar. Människor som bor i skärgården vet till exempel att det ofta är sol där, fastän det regnar på inlandet. Måna som bor i fjällen känner till vikten av att tyda vindrisken för att veta hur vädret kommer att växla under dagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro