ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Glöm Wi-Fi – nu kommer Li-Fi som är 100 gånger snabbare

Tomas Lundin · 26 Nov 2015
Uppdaterad 26 Nov 2015

Foto: Alamy


Surf med ljusets hastighet på teststadiet. Varje glödlampa kan bli en router.

klar

Artikellänk är kopierad

När Wi-Fi använder radiovågor använder Li-Fi i stället ljusvågor. En Led-lampa som flimrar med extremt korta intervaller bildar en sort morse-kod som kan avkodas av mottagaren. 

I labb-test har hastigheter på 224 gigabit per sekund uppmäts, rapporterar Veckans Affärer. I tester i kontorsmiljö i Estland har en betydligt lägre hastighet – 1 GB per sekund – uppmätts. Det är ändå 100 gånger snabbare än snitthastigheten för Wi-Fi och innebär att du kan ladda ner två filmer på tre sekunder.► LÄS MER: Miljardären tävlar om internet i rymden

Flimret är så snabbt att det inte uppfattas som något annat än ett sken av det mänskliga ögat. En fördel – och nackdel – är att ljus som bekant inte går igenom väggar. Det innebär att det inte går att hacka signalen utifrån som det går att göra med Wi-Fi, men också att du måste ha en sändare i varje rum om du ska täcka in lägenheten. 

”Allt vi behöver göra är att montera ett litet mikrochip på varenda potentiell belysningsanordning och kombinera detta med två grundläggande funktionaliteter – belysning och trådlös dataöverföring. I framtiden kommer vi inte ha 14 miljarder glödlampor, utan vi kan komma att ha 14 miljarder Li-Fi:s utspridda globalt för en renare, grönare och även ljusare framtid sa” teknikens uppfinnare Harald Haas i en Ted-föreläsning, skriver VA. 

Enligt experter kommer vi inte gå över till den nya tekniken över en natt eftersom Wi-Fi är en så utbredd och fungerande standard. Snarare kommer att det att bli en gradvis övergång med nya enheter som släpps på marknaden med den nya tekniken.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro