ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GLP1-hormonet hämmar aptiten

Gustaf Brickman · 11 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Viktminskning är centralt i behandlingen av diabetes typ 2, och nu har forskarna utvecklat en medicin som kan göra att diabetespatienter går ner i vikt. Det handlar om att ersätta tarmhormonet GLP1, som hos diabetiker har en försämrad funktion.

– GLP1 hämmar aptiten. Dessutom har det andra positiva effekter – det ökar kroppens insulinproduktion, hämmar ett annat blodsockerhöjande hormon och bromsar magsäckens tömning, berättar Anders Nilsson.

Att injicera GLP1-hormon direkt i kroppen är verkningslöst eftersom det bryts ner snabbt. Men nu har forskarna lyckats skapa ett GLP1-liknande ämne genom att göra små ändringar på molekylnivå i GLP1-hormonet. Och det nya ämnet bryts inte alls ner lika snabbt.

– I snitt har patienterna som prövat denna typ av medicin gått ner cirka tre kilo, men spridningen är stor. Den som gått ner mest har tappat 25 kilo, medan några andra till och med gått upp i vikt.

Anders Nilsson säger att behandling med dessa GLP1- liknande ämnen markerar början på en ny behandlingsprincip inom diabetesvård, och att den kan komma att förbättra livet för många diabetiker. Men det är inte en lösning för alla.

– Det här är dyra preparat, som jag tycker framför allt ska ges till de patienter som lider av kraftig övervikt. Man bör också komma ihåg att nya preparat är just nya, och vi saknar kunskap om såväl nyttan som eventuella biverkningar på längre sikt.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Brickman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro