ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Glutenbetyget i botten för Göteborgs fik

Peter Löwendahl · 29 Aug 2012
Uppdaterad 29 Aug 2012
På Espressohouse får Fanny Carlsson med sig en chokladbakelse och Fredrik Blomqvist en macka, som dock är torr och  tråkig. ”Att det finns ett alternativ här är ju bra, den går ju ner om jag är jättehungrig”.

På Espressohouse får Fanny Carlsson med sig en chokladbakelse och Fredrik Blomqvist en macka, som dock är torr och  tråkig. ”Att det finns ett alternativ här är ju bra, den går ju ner om jag är jättehungrig”. Foto: Christina Blom


Allergier. Metro testade sex kaféer i centrala Göteborg. Bara två kunde erbjuda Fredrik Blomqvist något att äta. Anledningen? Han är gluten-intolerant.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag kan ju göra en macka till er utan smör, sa expediten på Soho. 

Efter en titt på kön till kassan lade hon till:

– Fast ärligt talat så hinner jag inte göra den just nu.

Låter det jobbigt? Välkommen till Fredrik Blomqvists och Fanny Carlssons vardag. Han är glutenintolerant och hon är laktosintolerant. Nu har de tröttnat på att Göteborgs kaféer och restauranger inte tar sjukdomarna på allvar och erbjuder fullgoda alternativ.

I går besökte de sex kaféer i centrala Göteborg. Fanny Carlsson kunde få något att äta på fyra av dem, Fredrik Blomqvist bara på två. Och på Espressohouse får mackan han kunde beställa inget vidare betyg. 

– Man blir van vid dålig kvalitet, till slut. Man får ta det som finns, säger han. 

Han menar också att problemet inte bara är att det saknas något för honom att äta, utan också att det ofta inte finns något intresse från personalen att lösa problemet.

– Det är ingen som säger ”va synd, det här ska vi framföra, hur ska vi lösa det”. När vi har varit ute på de här fyra ställena har det inte funnits något engagemang. 

Båda två poängterar att det borde finnas ett intresse hos kaféerna och restauranger att erbjuda mat till alla, som det är nu missar många ställen kunder.

– Precis, och det är så lätt fixat, det finns bagerier som bakar glutenfritt till exempel. Och jag är ju villig att betala lite extra om det krävs, säger Fanny Carlsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro