ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gnällspikarna fortsätter att gnälla

metro · 10 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Erik Hörstadius - Frilansjournalist

klar

Artikellänk är kopierad

Ungarna rör ju inte på sig längre, utan de sitter framför datorn och blir tjocka och socialt isolerade.

Med internet drunknar all viktig och pålitlig information i ett enda stort brus.

Det är bara skit på tv: rena folkfördumningen.

På jobbet måste man vara nåbar jämt, ja, inte bara PÅ jobbet, utan också när man INTE jobbar.

Gud nåde den som har mobilen avslagen. Folk stressar ihjäl sig.

Ungefär så kan jag tänka mig att en utvecklingspessimist anno 2009 låter. Optimisten å sin sida kan kontra med följande:

Undersökningar visar att datorspel är utvecklande för hjärnan, och visst är det underbart att barn och ungdomar kan ha ett virtuellt socialt liv utanför den trånga och ibland förtryckande skolgården.

Tack vare internet decentraliseras makten att formulera problem och sprida information.

Samhället blir både mer upplyst och demokratiskt.

Det enormt mycket större tv-utbudet möjliggör hårt nischade program och vässar konkurrensen, vilket gör att tv-formspråket hela tiden utvecklas.

Vi är inte kontorsslavar längre, utan kan med trådlös uppkoppling och mobil sköta jobbet var vi än är, typ på landet eller tennisbanan.  Jag gissar att de flesta av er som läser det här tycker att teknikutveckling är bra och tjänar människan, även om det naturligtvis uppstår negativa bieffekter. (Till exempel för mycket stillasittande och utmattningssyndrom.)

Men gnällspikarna kommer att fortsätta att gnälla – samtidigt som de inte tvekar att färdas med tåg eller bil eller flyg, ringa sjukvårdsupplysningen, titta på tv och mikra Billy-pizza – det vill säga oneurotiskt använda teknik som är modern men inte hypermodern.

Det de säger är i princip att all teknik är bra – utom den allra senaste. Det vill säga att alla tidigare generationer teknikpessimister haft fel (som till exempel på 1800-talets mitt, när man varnade för järnvägen och sa att människan inte var skapt för att färdas i hastigheter på 40–50 kilometer i timmen).

Men att just de, av alla homo sapiens runt 1 000 generationer, har rätt i sin pessimism. Verkar rätt osannolikt, tycker jag.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro