ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Goda burgare döljer inte fejkade ytan

ERIK EJE ALMQVIST · 12 Dec 2014
Uppdaterad 12 Dec 2014

Foto: Hugo Nabo


klar

Artikellänk är kopierad

Vigårda Centralplan, Malmö

Betyg 2

Sveriges största städer har i dag så många sorters burgarställen att det är lätt att glömma vilken märklig och jojo-aktig klassresa de malda biffarna i bröd gjort den sista tiden. Så sent som 2010 förknippades de framför allt med stora kedjor där lågavlönade tonåringar monterar ihop halvfabrikat i ångestpipande kök. Den burgarsugne som inte ville gå dit, till ett Sibyllakök eller till en sportbar där det toffeltorra köttet dränkts i Rhode Island-sås var hänvisad till gubbiga representationskrogar där kockar med felriktad ambition gått vilse bland sockerstekt lök, worcestershiresås och rostade toastskivor. Så – för några år sedan lyckades några passionerade hamburgarhipsters med hjälp av råvarukärlek, avskalade recept och intelligent marknadsföring rakethöja maträttens status. Och i framgångssvallet från entusiastdrivna ställen som Flippin' Burgers i Stockholm och Casual Street Food i Malmö vädrade en ny generation kapitalister vinstmöjligheter och beslöt att starta uppdaterade hamburgerkedjor.

Mot den bakgrunden kan man betrakta Melker Anderssons och Daniel Couets kedja Vigårda, vars första Malmöfilial öppnade vid centralstationen i somras. Restaurangen själv tycks dock vilja signalera att den är något helt annat än McDonald's. Vid stationen där man hämtar sin matbricka ligger naturfärgade papperslappar där grundarna försäkrar att de gillar "god mat, schyssta råvaror, bondgårdar, åkrar och grönsaksland". I matsalen står korgar med lök och apelsiner. På de nyrenoverade väggarna hänger sepiatonade reproduktioner av gamla skolplanscher med primörer. Burgarna då? "Originalburgaren" serveras med en plastskål tomatsallad och en klick rökig chili på toppen. "Oxe" består av en blaffa hackad bogstek med skivade tomater, coleslaw, och picklad rödlök. Den vegetariska burgaren är en kryddig hög ugnsrostade rotfrukter, fetaost och kalamataoliver, intryckt mellan två havregrynsgarnerade bröd. Jämför man med slafsigare snabbmatskedjor är de både goda och fräscha. Särskilt med tanke på priserna. Men den som förväntar sig något lika bra som de gourmetburgare man får på exempelvis Casual kommer att bli besviken. Dessutom blir den kitschigt lantliga fernissan provocerande i längden. De lånta fjädrarna från bondens marknad kan inte dölja känslan av att man på Vigårda är kund, snarare än gäst.

Missa inte! Originalburgaren med oxchili.

Undvik! De kylskåpskalla salladerna.

Priser Huvudrätter: 75-95

Öppettider Måndag-tisdag 10-21 Onsdag-lördag 10-23 Söndag 10-20

klar

Artikellänk är kopierad

ERIK EJE ALMQVIST
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro