ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Goddag stenålders-yxskaft

TT · 29 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Delar av en pilbåge, en paddel och ett yxskaft i trä som kan vara 9 000 år gamla. Arkeologer har nu gjort nya, sensationella fynd på stenåldersboplatsen Kanaljorden i Motala, rapporterar lokala medier.– Helt otroligt, säger projektledaren Fredrik Hallgren på Stiftelsen Kulturmiljövård Mälardalen till Motala & Vadstena Tidning.

Alla föremål utom ett yxblad som hittats är av trä. Att de kunnat bevaras under tusentals år beror på att ett lager med torv täckt gyttjan de legat i. För Mellansverige är fynden unika och pilbågen har ingen motsvarighet i Sverige. I Danmark har det dock gjorts sådana fynd.

Tidigare har arkeologerna grävt fram ett lårben från en människa som levde på äldre stenåldern. Träföremålen låg intill och är inte ditlagda av en slump.– De är en del av en begravningsritual, förklarar Hallgren för tidningen.Boplatsen Kanaljorden ligger bara 500 meter från Motala centralstation. Den användes under den del av äldre stenåldern som kallas mesolitikum (från grekiskans mesos, mellan, och lithos, sten).

Då var området kring Motala ström en näst intill idealisk plats att bosätta sig på. Något jordbruk förekom inte utan människor försörjde sig på fiske, jakt och samlande.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro