ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Godkänd sommarkrog

Björn af Kleen · 3 Jan 2011
Uppdaterad 3 Jan 2011
Gården Bar & Grill är en avslappnad sommarkrog som får godkänt av krogrecensent Björn af Kleen.

Gården Bar & Grill är en avslappnad sommarkrog som får godkänt av krogrecensent Björn af Kleen. Foto: Urban Brådhe


Gården Bar & Grill på Norra Bantorget är en ovanligt värdig uteservering. Men Björn af Kleen lär knappast sakna den i höst.

klar

Artikellänk är kopierad

Serveringen ligger på Norra Latins skolgård.
Serveringen ligger på Norra Latins skolgård.

Den typiska sommarkrogen är allt för ofta en bondfångare. Bakfull personal, oskäliga priser och ett problematiskt klientel av tyska turister. En säkrare lösning är att uppsöka reguljära krogar med sommaröppet; Riche, PA & Co och Sturehof förvandlas till öppna glasverandor när juni slår över i juli och där i den ljumma sommarbrisen har jag haft några av mina bästa krogkvällar i livet. 

Det är alltså med lågt ställda förväntningar som jag promenerar till Gården – en uteservering med tält på Norra Bantorget som Stureplansgruppen står bakom. Den är stor, 450 platser, och folklig – mer lik en torgservering i Norrköping än de nattklubbar som företaget driver på Stureplan. Det är förmodligen rätt tänkt: restauranger i denna arketoniskt lite ruffiga gränstrakt mellan Vasastan och Norrmalm måste harmoniera med sin omgivning och följaktligen inte inredas för stekigt  – misstaget med det malplacerade designhotellet Clarion mittemot Gården.

Menyn på Gården är ett mycket stockholmskt upplägg av grillade kött- och fiskrätter, serverat med pommes, potatis, caesarsallad och sås på en bricka bredvid i ett slags picknickmodell. Trevligt men ett nu så beprövat koncept att man nästan börjar längta efter ansträngda tallrikskompositioner – det slags otidsenliga konstverk som bara lyx- och landsorts-krogar fortfarande envisas med.

Det är alls inget fel på förrätten halloumi med rödbetor för 125 kronor – även om två bitar ost är i snålaste laget för det priset. Den grillade halva hummern för 185 är saftig och mer tilltagen, men aiolin smaklös. 

Den mixade grilltallriken för 345 kronor per person rymmer så mycket kött att styckena hunnit kallna och torka innan vi ätit upp. En rejäl salsiccia, en stadig bit fläskkarré, en matig majskycklingfilé med lite besk tomatsås och några rätt ljuvliga bitar rosa lammrostbiff i getost. En portion anpassad för skogshuggare snarare än sommarlediga.

Kanske försöker Stureplansgruppen ta upp kampen med grannen LO-huset om att locka till sig grovarbetare. Servicen är vänlig och flink, stämningen avslappnad utan att bli urspårad och som sommarkrog betraktad får Gården klart godkänt. Men knappast för den skull saknad när hösten kommer.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro