ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Godsaker är inget man drar in på "

Christina Blom · 16 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Maria Grave fick titeln Åets konditor för sin Päronbakelse med mandelbotten och päronlikör. 

Maria Grave fick titeln Åets konditor för sin Päronbakelse med mandelbotten och päronlikör. 


klar

Artikellänk är kopierad

GODIS. Päronbakelse med mandelbotten och ­päron­likör – smaka på den.Det var skapelsen som gav Maria Grave utmärkelsen Årets Konditor och för den som blir kompis med Maria väntar en tjockchock på badrumsvågen, det är ett som är säkert.Trots att hon helst bakar lite, lite nyttigare godsaker.

Temat i Årets konditor i år var ”retro”, vad bakade du mer?– En modern variant av Budapestrulle. Den klassiska Budapestrullen är fylld bara med mandariner och grädde men jag gjorde en fräschare med mandarinmarmelad och en kräm av yoghurt och Kesella.

Du har sagt att svensken längtar efter just klassiska bakverk i en lättare version.– Ja. På 60- och 70-talen åt man mycket tyngre bakverk än vi gör idag. Det var mycket grädde och smörkräm, men det funkar inte alls nu. Vi vill ha modernare smaker och folk är mer medvetna om vad de äter.

Men husmanskosten har ju fått sig ett uppsving, jag trodde att gammeldags kakor och tårtor följde med där?– Ja, småbröd är väldigt populärt. Men man lägger också mycket fokus på att det ska vara ekologiska och närproducerade råvaror, man krånglar inte till det så mycket.

Så om jag ska bjuda hem på fika i helgen så är det sju sorters kakor som gäller?– Absolut.

Jag kom att tänka på den gamla glass-au-fouren, tror du den har chans att göra come back?– Ja, det tror jag. Det var en i tävlingen som gjorde en modern variant av den. I stället för sockerkaka, maräng och glass så gjorde hon en mandelbotten och använde sorbet. Det var lite spännande.

Säljer maffiga tårtor ­fort­farande, nu när tiderna blir sämre?– Ja, vi märker tydligt att godsaker är ingenting som man drar in på. Man unnar sig någonting gott istället verkar det som.

Vad väljer du själv om du går ut och fikar?– En god liten pralin eller en kanelbulle.

Om du får sia, vad blir nästa fikatrend?– Det kommer att utvecklas ännu mer mot ekologiska och närproducerade bakverk. Och godsaker i storlek mindre, där kvaliteten är viktig.

Så det spelar ingen roll då att mjöl bannlysts av GI-gurus som 2000-talets gift?– Nej, det har vi faktiskt inte märkt av alls.

Marias snabba äppelkaka

Miniäppelkaka (6–8 bitar.)

Två grovt hackade äpplen1 tsk kanel3 msk råsocker3 msk smör5 dl vetemjöl2 tsk bakpulver½ tsk salt1 tsk kanel2 ägg2 dl socker1 dl mezeyoghurt1 dl smält smör1.Blanda äpplen, kanel, socker och smör i en skål. Blanda mjöl, bakpulver, salt och kanel i en annan skål.

2. Vispa ägg och socker fluffigt, rör ner yoghurt och smör i smeten. Blanda försiktigt med mjölblandningen.

3. Skeda upp i smorda portionsformar, fördela äpplena ovanpå, strö på lite råsocker och eventuellt extra kanel.

4. Baka i 210 grader ca 20–25 minuter. Servera varma med en god vaniljglass till.

klar

Artikellänk är kopierad

Christina Blom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro