ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Goldman Sachs: Risken för bostadsbubbla störst i Sverige och Nya Zeeland

Aron Andersson · 16 Maj 2017
Uppdaterad 16 Maj 2017

Foto: TT


Bara på Nya Zeeland är risken för en bostadsbubbla lika stor som i Sverige. 35 procents risk att bubblan spricker inom två år, enligt en rapport från Goldman Sachs.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige och Nya Zeeland är de två G-10-länder i världen där risken för en bostadsbubbla är störst. Det är 35–40 procents chans att bubblan spricker inom två år, enligt investmentbanken Goldman Sachs bedömning.

Med G-10-länder åsyftas i det här fallet de länder vars valutor det handlas mest med i världen.

LÄS MER: Mäklarnas miljonmissar när de värderar lägenheter

Tre standardmått används som underlag för rapporten, förhållandet mellan bostadspriser och hyreskostnader, förhållandet mellan bostadspriser och inkomst samt bostadspriser justerade för inflationen, skriver Bloomberg.

”Genom att använda ett genomsnitt av dessa mått, ser bostadspriserna på Nya Zeeland mest övervärderade ut, följt av Kanada, Sverige, Australien och Norge. Enligt modellen är sannolikheten för att bubblan spricker inom de närmsta fem till åtta kvartalen högst i Sverige och Nya Zeeland med 35 till 40 procent”, står det i rapporten.

Sedan 2010 har bostadspriserna ökat med 60 procent på Nya Zeeland, och med 41 procent i Sverige, enligt data från Bank for International Settlements, BIS.

LÄS MER: Vad händer när bostadsbubblan spricker?

Trots att datamodellen som används i rapporten har vissa brister, där risken för att en bostadsbubbla ska spricka ibland överdrivs, så skriver Goldman Sachs att det finns varningstecken.

”Priserna ser ut att vara övervärderade och bankerna lånar ut allt mer – traditionella varningstecken på att värdet på bostäderna egentligen sjunker”.

LÄS MER: Experter om bostadsbubblan: Här är tipsen för att du ska klara en kris

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro