ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOLOK: Dålig administration bakom långa vårdköer – två tredjedelar kan administreras bort.

Stockholm Fredrik Beckman · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag uppskattar att vi kan minska köerna med 75 procent utan att det kräver mycket större resurser, säger Marianne Olsson. Sahlgrenska arbetar hårt för att förbättra administrationen. Målsättningen är att personalen ska hitta nya rutiner och arbetssätt för att kunna ta emot fler patienter utan att kräva mer resurser. Konceptet kallas Genombrott. – Vi har alltid haft långa vårdköer i Sverige, men det är först nu som de långa köerna uppfattas som ett problem i och med att patienterna kräver snabbare vård, säger Marianne Olsson. Målet för mottagningarna på seminariet är att vårdgarantin ska uppnås och att de planerade återbesöken ska göras inom rimlig tid. Redan har några mottagningar märkt att det går att administrera bort köerna. Urologmottagningen har skapat nya rutiner för remisser vilket kan minska väntetiden med upp till flera veckor. En annan åtgärd som de delar med andra mottagningar är nya rutiner för avbokade vårdbesök. Patientuppgifterna uppdateras med e-post och mobilnummer för att det snabbt ska gå att få tag på patienter och nya möjligheter att lämna återbud införs. Förändringarna handlar också om fördelning av arbetsuppgifter, uppdatering av informationsrutiner och att identifiera andra administrativa hinder som tar onödig tid.

Emma Lind

Faktaruta Genombrott

Genombrott är en metod för förbättringsarbete som har sin förebild i "Breakthrough Series" utarbetat av The Institute for Health Care Improvement (IHI) i Boston. Metoden bygger på att det finns kunskap som inte tillämpas på rätt sätt eller i tillräckligt stor utsträckning inom hälso- och sjukvården.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro