ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Google-anställda i protest mot företagets inblandning i militärprojekt

David Peterson · 6 Apr 2018
Uppdaterad 6 Apr 2018
Protestbrevet är adresserat till Googles vd Sundar Pichai.

Protestbrevet är adresserat till Googles vd Sundar Pichai. Foto: Pressbild


Över 3 000 medarbetare på Google kräver att företaget avslutar sin inblandning i ett statligt amerikanskt militärprojekt. Enligt medarbetarna bryter projektet mot Googles motto "Don't be evil".

klar

Artikellänk är kopierad

För en månad sen blev det känt att Google hjälper den amerikanska försvarsmyndigheten med ett drönarprojekt. Nu har tusentals medarbetare på tech-giganten skrivit på en protestlista som har cirkulerat på företaget de senaste veckorna.

Projektet Mavens syfte är att ta fram system som kan analysera drönarbilder. Och de medarbetare som skrivit på protesten menar att Google bryter mot företagets ledord genom att delta i projektet. Att andra företag som Amazon och Microsoft också deltar i projektet spelar ingen roll, enligt de anställda som skrivit på brevet.

”Googles unika historia, företagets motto ”Don’t be evil” och företagets direkta inblandning i miljarder människors liv gör företaget annorlunda”, skriver de i protestbrevet.

Enligt The New York Timesska flera anställda ha uttryckt sitt missnöje på ett stormöte innan de började samla in underskrifterna.

”Vi tycker inte att Google ska vara inblandade i krigsindustrin” står det i brevet som också kräver att Google skapar en policy som tydliggör att företaget inte ska utveckla teknik som kan användas i krig.

Men enligt Diane Greene, chef för Googles molntjänster, kommer tekniken inte att användas för att styra eller flyga drönare eller till att avfyra vapen. Men det spelar ingen roll, enligt medarbetarna.

”Tekniken byggs för militären och när de har leveretas kan den enkelt ställas om för att utföra sådana uppgifter,” skriver de.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro