ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Google blir det nya Stasi"

metro · 3 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Per Siljerud – Framtidsstrateg

klar

Artikellänk är kopierad

I det informationsintensiva samhälle vi lever i håller bitar på att bli värdefullare än atomer. Förr i tiden prospekterade vi malmfält och materia i form av atomer var härskande. Nu gräver företagen ner sig i enorma informationsmängder av ettor och nollor för att förstå användarnas beteendemönster. Internet är särskilt lämpat för insamling av våra personliga preferenser när företagen vill kartlägga oss i minsta detalj. Och myndigheterna står inte långt efter. Övervakningssamhället smyger sakta på oss. Ett faktum som media från tid till annan försöker göra oss uppmärksamma på genom att slå upp artiklar i ämnet. Integritetsombudsmannen Per Ström gör likaså ett tappert försök att lyfta frågan.

Men medan vissa oroar sig för att Google kommer bli det nya Stasi – en institution som samlar allehanda personlig information om människor – så verkar det sig som att dagens ungdom bryr sig föga. Enligt en undersökning vi nyss genomfört så menar majoriteten att de inte begränsar sin Internetanvändning av integritetsskäl. Internet är för unga istället ett verktyg för självförverkligande. Att leva sitt liv semipublikt på olika sociala nätverk blir ett sätt att synas. Finns man inte på Facebook så existerar man inte. Communities var tidigare för många ett sätt att skapa sig anonymitet – ett sätt att umgås med främlingar som gav en tillfällig flykt från det vardagliga livet. Men detta har till stor del förändrats. De flesta användarna visar idag sina riktiga namn, utseenden och relationer. Unga tonåringar laddar upp bilder, skriver bloggar och inlägg, använder webbkamera och surfar obehindrat och relativt bekymmersfritt. Det är inget märkvärdigt att låta företag analysera såväl e-posten som ens webbsökningar och musiken man lyssnar på. Istället för att dölja sina förehavanden så väljer många att frivilligt dela med sig av delar av sina liv.

Hela frågan om personlig integritet är ett relativt nytt påfund. Under det gamla bondesamhället där många människor bodde under samma tak och där de flesta lokalsamhällena bestod av ett fåtal personer var den personliga integriteten i det närmaste obefintlig. Under 1900-talet fick vi enskilda rum och skapade privata sfärer. Vi ser tydliga tecken på att den moderna människan återigen är på väg mot ett öppnare liv med större insyn från omvärlden – med eller mot vår vilja. Den personliga integriteten blir med all sannolikhet en tillfällig parentes i människans historia.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro