ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Google får oss att tappa minnet

Olivia Krantz · 15 Jul 2011
Uppdaterad 15 Jul 2011
Allt fler människor använder sig av sitt "externa minne" – nämligen sökmotorer på internet – istället för den egna hjärnan. Det visar ny forskning.

Allt fler människor använder sig av sitt "externa minne" – nämligen sökmotorer på internet – istället för den egna hjärnan. Det visar ny forskning. Foto: Scanpix


Svårt att komma ihåg saker trots att du googlat hela dagen? Då har du förmodligen drabbats av Googlehjärna. Forskare i USA har upptäckt att sökmotorer på internet får oss att tappa minnet.

klar

Artikellänk är kopierad

En undersökning gjord utav forskare i USA visar att sökmotorer som Google får folk att tappa minnet. I studien upptäckte forskarna att allt fler människor använde sig av sitt "externa minne" – nämligen sökmotorer på internet – istället för den egna hjärnan. Den så kallade Google-effekten innebär att människor har svårt att minnas saker om de vet att de snabbt kan hitta svaren någon annan stans.

– Vi lever i symbios med våra datorer, vi växer in i sammanlänkande system, säger Betsy Sparrow, professor vid Columbia University i New York, som höll i studien till the Telegraph.

Hon menar att sökmotorer som Google, Yahoo, Bing och databaser som Wikipedia och IMDb.com helt enkelt gör det lätt för oss att glömma information – eftersom vi vet att den alltid finns nära till hands.

– När det kommer till kunskap har vi blivit beroende av datorer på samma sätt som vi är beroende av all den kunskap vi får från vänner och kolleger. Det mänskliga minnet anpassar sig helt enkelt till den nya kommunikationsteknologin, säger Betsy Sparrow.

Men att förlita sig på sökmotorer behöver inte nödvändigtvis vara en dålig sak, menar hon.

– Vi är inga tanklösa människor som inte har några minnen längre. Däremot börjar vi bli skickliga på att komma ihåg vart vi ska leta för att hitta information. Det är ganska fantastiskt, säger hon.

Roddy Roediger, en annan psykolog som deltog i studien, tror inte heller att Googelhjärnan enbart är av ondo.

– Varför komma ihåg något om jag vet att jag kan ta reda på det igen? Med Google och andra sökmotorer kan vi lägga över en del av de saker vi behöver komma ihåg på maskiner, säger han till The Telegraph.

klar

Artikellänk är kopierad

Olivia Krantz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro