ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Google stäms för att ha plankat Java

Tomas Lundin · 13 Aug 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Databasjätten Oracle stämmer Google för att ha stulit teknologi när de utvecklade operativsystemet till Android-mobilerna.Stämningen grundas i att Google ska ha använt sig av Java när de utvecklade operativsystemet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Oracle köpte Sun Microsystems och därmed rättigheterna till Java tidigare i år.

Google har utvecklat en egen slimmad Javamotor, Dalvik, som man menar är snabbare och säkrare. Enligt Oracle har Dalvik lånat tekniker från Java som företaget har patent på.Analytiker menar att stämningen är ett tecken på ett krig om rättigheter till Java, ett av de stora programmeringsspråk som används.– Suns företagsfolosofi skiljde sig onekligen från Oracles när det gäller att driva patenträttigheter för Java, säger Edward Reines, IT-jurist vid byrån Weil-Gotshall till Reuters.Tvisten ska avgäras i distriktsdomstol i norra Kalifornien. Google har avböjt att kommentera stämningen i det här tidiga skedet.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro