ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Google tar bort 300 skadliga appar – har använts i attacker

David Ohlsson · 29 Aug 2017
Uppdaterad 29 Aug 2017
Androidtelefoner som har laddat ner vissa appar kan ha används i DDoS-attacker. Nu rensar Google bort flera hundra appar.

Androidtelefoner som har laddat ner vissa appar kan ha används i DDoS-attacker. Nu rensar Google bort flera hundra appar. Foto: Mark Lennihan och Liubomir Paut-Fluerasu/Alamy


Google tar bort 300 appar från sin Play-butik som misstänks ha använts för att skicka DDoS-attacker. Tusentals mobiler i flera länder kan vara drabbade.

klar

Artikellänk är kopierad

Ungefär 300 applikationer har tagits bort från Googles Play-butik. Skälet är att säkerhetsexperter från flera företag har upptäckt att apparna kunde använda Androidtelefoner för att utföra DDoS-attacker, det skriver Gizmodo.

DDoS-attacker är en form av överbelastningsangrepp som gör att utsatta enheter – i det här fallet Androidtelefonerna – samtidigt skickar förfrågningar till en sajt eller en server. När det stora antalet förfrågningar kommer på en gång stängs servrarna ned på grund av överbelastning.

Apparna som Google nu tagit bort ska se helt vanliga ut och erbjuda bland annat ringsignaler och videospelare. Men under skalet döljer de en skadlig kod som förslavar telefonerna så att de kan användas för attacker.

LÄS MER
Google har upptäckt farligt spionprogram i Android – med kopplingar till Ericsson

Felet upptäcktes när säkerhetsexperter märkte att ett företag utsattes för en överbelastning av hundratusentals olika IP-adresser.

Det är fortfarande oklart exakt hur många mobiltelefoner och andra enheter som är påverkade. Men Gizmodo har en uppgift att omkring 70 000 enheter i cirka 100 länder kan har infekterats av den skadliga koden.

En talesperson för Google säger i ett uttalande att de förutom att ta bort 300 apparna från sin butik nu också arbetar  med att ta bort dem från alla enheter som berörs.

– Forskarnas upptäckt i kombination med våra egna analyser har lett till att vi bättre kan skydda Androidanvändare överallt, meddelade Googles talespersonen i uttalandet.

klar

Artikellänk är kopierad

David Ohlsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro