ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Google tjänar pengar på dina felstavningar

Metroteknik.se · 24 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

FELSTAVNING. När du stavar fel på datorn tjänar Google och datortillverkarn pengar. Genom ett förinstallerade program på datorer från tillverkare som Dell och Sony skickas besökare till tillverkarnas egna sidor fyllda med annonser när de stavar fel i Googles sökruta. Dell och Google har haft ett avtal sen ett år tillbaka som innebär att Google är standardsökmotor på nya datorer.genom att programmet Google Toolbar är förinstallerat. Programmet är även installerat i Apples webbläsare Safari, och i Mozillas Firefox. På Dells datorer finns även ett dolt program kallat Browser Adress Error Redirector som skickar den som skriver fel i sökrutan till Dells egen söksida. Inom bloggvärlden kallas progammet i det närmaste för spionprogram. Skriver man in sökordet metroo.ss på Googles vanliga söksida får man upp en skärm som säger: "Menade du metro.se". På Dells datorer kommer du istället till en speciell "Googlesida" fylld med annonser. Inom bloggosfären går nu diskussionen het eftersom fdet inte går att bli av med annonserna genom att avinstallera Google Toolbar. Instället måste programmet med det obskyra namnet Browser Adress Error Redirector tas bort separat. 

Klicka på bilden för att se den större
Klicka på bilden för att se den större

Exempel

Exempel 1

Sökordet digg.xom inskrivet i Google på en Macbook (Vanlig sökning utan utan Browser Adress Error Redirector installerat). 

Klicka på bilden för att se den större
Klicka på bilden för att se den större

Exempel 2

Sökordet digg.xom inskrivet i Google på en delldator med Browser Adress Error Redirector installerat. Annonser täcker sidan istället för sökord.

klar

Artikellänk är kopierad

Metroteknik.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro