ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Google vinner – behöver inte radera länkar med negativ information om man

Hugo Ewald · 29 Maj 2017
Uppdaterad 29 Maj 2017
Googles vd, Sundar Pichai.

Googles vd, Sundar Pichai. Foto: Eric Risberg/AP/TT


En man i byggbranschen begärde att Google skulle plocka bort länkar till artiklar om honom. Google nekade vilket fick mannen att vända sig till domstol. Men både tingsrätten och hovrätten menar att allmänhetens intresse för informationen väger tyngre än mannens "rätt att bli glömd".

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i början av 2015 en man med förflutet i byggbranschen vände sig till Google och krävde att företaget skulle ta bort totalt sju länkar till artiklar om mannen. Det skriver Allt om juridik.

I artiklarna ska mannen bland annat ha nämnts i samband med konkurser och påstått skattefusk.

Alla privatpersoner har efter ett beslut av EU-domstolen ”rätten att bli glömd”, vilket betyder att du som privatperson kan begära att Google och andra sökmotorer ska ta bort vissa länkar som dyker upp när man söker på ditt namn.

Google meddelade mannen att två av länkarna skulle komma att tas bort, men att fem stycken skulle finnas kvar. Detta då Google menade att informationen som fanns där var av intresse för allmänheten.

Detta ledde till att mannen gick till tingsrätten.

Enligt mannen rörde det sig om kränkande och inaktuella uppgifter. Men tingsrätten gick på Googles linje och menade att informationen i länkarna, bland annat att mannen påståtts ha haft kontakt med Hells angels och utnyttjat detta för sitt företags vinning, var av allmänintresse. Domstolen menade att informationen inte rörde hans privatliv utan bara hans roller i olika näringsverksamheter.

Mannen överklagade domen men i slutändan kom hovrätten att fastställa tingsrättens dom. Enligt domstolen står allmänhetens intresse av att få ta del av uppgifterna främst.

Mannen tvingas nu betala Googles rättegångskostnader.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro