ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gör det olagligt att kriga för terrororganisationer

Metro · 17 Jun 2015
Uppdaterad 17 Jun 2015

Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Ungdomar som åker till Mellanöstern för att strida för IS och andra terrorgrupper är ett växande problem. Nu måste vi stoppa resorna och krigandet i Syrien och Irak. Ge också Säpo rätt att beslagta pass från personer på väg att resa ner, skriver Folkpartiets rättspolitiske talesperson Roger Haddad.

I dag väntas ett utredningsförslag som ska förhindra och bekämpa terrorism överlämnas till regeringen. Sverige har ett ökande problem med ungdomar under 25 år som reser till länder som Syrien och Irak för att på olika sätt delta, stötta eller till och med strida för terrororganisationer som IS eller al-Qaida. Flertalet kommer från de tre storstäderna följt av Örebro.

Det är ett stort misslyckande att samhället inte lyckats förhindra att över 300 personer rest ner till konfliktområden för att delta i terrorns namn. Ungefär 100 personer har kommit tillbaka till Sverige. Folkpartiet vill skärpa lagstiftningen så att det blir kriminaliserat att resa. Den utredning som regeringen tillsatte i december och som i dag presenterar sina förslag ska just bedöma om lagstiftningen täcker in de delar som omfattar finansiering av terrorism, eller om den ska kompletteras, exempelvis för att förhindra personer vars syfte är att ansluta sig och strida med terrororganisationer som IS.

Vi välkomnar detta viktiga steg. Det vi är kritiska till är att det tilläggsdirektiv som regeringen aviserade i december, med uppdrag att också utreda och kriminalisera själva deltagandet i en väpnad konflikt, aldrig kom upp som ett uppdrag till utredningen, som i dag avslutar sitt arbete. Något regeringsbeslut om att förlänga utredarens tid fattades heller inte i förra veckan.

Tillägget om stridande i väpnad konflikt utomlands för en terroristorganisation är en avgörande pusselbit om terroristlagstiftningen ska bli effektiv och dessutom kunna underlätta för svenska åklagare och domstolar att faktiskt lagföra återvändande terrorister.

Redan i dag har vi uppmärksammat i riksdagen och ställt frågan om varför ingen IS-krigare som återvänt till Sverige har åtalats. Därför finns det en uppenbar risk att regeringen genom att inte ha utrett denna del tidigare, fördröjer lagstiftningsarbetet.

Det finns flera akuta åtgärder som måste till enligt Folkpartiet. Utöver det förebyggande arbetet i utanförskapsområdena måste det bli kriminaliserat att resa, att delta i väpnad konflikt och på olika sätt finansiera eller rekrytera människor till terrorism.

Vi vill också att utredningen tar fram förslag till lagändringar som inte försvårar Säkerhetspolisens möjlighet att beställa signalspaning, även om det pågår en förundersökning. Säkerhetspolisen ska bedriva kontraterrorism och signalspaning är ett viktigt instrument för att insamla information för att förhindra attacker mot Sverige.

Den utredning som överlämnas idag en viktig pusselbit i att följa Sveriges internationella åtaganden gentemot FN-beslutet kring terrorism, men viktiga delar saknas. För att stoppa rekrytering av svenska ungdomar måste befintliga lagar prövas mer av rättsväsendet. Säkerhetspolisen måste kunna stoppa ungdomar från att resa ner, bland annat genom att också beslagta deras svenska pass.

Det måste också ske ett arbete runt om i landets moskéer för att långsiktigt förebygga att ungdomar lockas att åka ner och begå hänsynslösa brott.

Roger Haddad (FP)

Rättspolitisk talesperson

Riksdagsledamot för Västmanland

Ledamot i justitieutskottet

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro