ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gör din egen processor

Aron Andersson · 29 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

SPARC. Gör din egen processor. Källkoden finns att hämta på nätet.

Källkoden till Sun Microsystems mikroprocessorer Sparc finns sedan ett tag publicerade under GPL (GNU General Public License). Källkoden går under namnet Opensparc och hittills har två processorer publicerats.– Sparc har alltid varit öppen och det som då funnits tillgängligt är själva specifikationerna av standarden, som inte ägs av oss. Det som publicerades som Opensparc var själva källkoden så att vem som helst kan göra sin egen processor, säger Thorbiörn Fritzon på Sun Microsystems.

Och det finns de som redan börjat använda källkoden. Ett exempel är italienska Simply Risc som gjort en processor med namnet S1 Core.– De flesta som använder källkoden gör det för inbyggda system. Men en annan sak de används väldigt mycket till är att emulera en datorarkitektur i vissa kretsar. Det finns alla möjliga datorer att ladda ner och bränna som Commodore 64, Amiga. Men då används inte Opensparc, säger Thorbiörn Fritzon.

Enligt Sun Microsystems så är det ingen av de andra stora processor-tillverkarna som släppt sina källkoder fria.– Det är ju ett område där man traditionellt sätt skyddar ganska hårt. Det kräver väldigt mycket pengar att genomföra test. De andra som publicerats är forskningsprojekt. Vi är det enda kommersiella företaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro