ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gör er redo för nya äckelskämt och idiothumor

Johan Kellman Larsson · 14 Nov 2014
Uppdaterad 14 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

”Dum och dummare” från 1994 är en av världens mest älskade komedier. Två decennier senare har nu uppföljaren – ”Dum och dummare 2” – premiär. Wkd:s Johan Kellman Larsson pratar med filmjournalisten C-G Karlsson om originalets betydelse för humorgenren – och om loserhjältarna Harry och Lloyds återkomst på bioduken.

Efter premiären av ”Dum och dummare”, 1994, massakrerades filmen av en i stort sett enigt negativ kritikerkår. Washington Post dömde ut den som ”en avskyvärd katalog av grabbskämt”. New York Times konstaterade syrligt: ”Filmen lever verkligen upp till sitt namn.” Det amerikanska kulturetablissemanget betraktade den som en symbol för landets påstått intellektuella förfall. Även i Sverige fick ”Dum och dummare” ett kylskåpskallt mottagande; veckade recensentpannor frågade om Jim Carrey nu hade satt sin sista potatis i humorträdgårdslandet. En som simmade mot kritikströmmen var filmjournalisten C-G Karlsson. – Till skillnad från flera kollegor älskade jag verkligen ”Dum och dummare” och gav den en fyra i betyg. Jag tycker fortfarande att det är en av de roligaste filmer som gjorts i modern tid.

C-G Karlsson hade filmpubliken på sin sida. Den putslustiga, fåniga, infantila – och brutalt underhållande – ”Dum dummare” blev en monumental kommersiell hit. Filmen spelade in 250 miljoner dollar på bio. Med åren har humorklassikerns ikonstatus cementerats. När tidningen Rolling Stones läsare i våras listade de 25 roligaste filmerna någonsin så hamnade ”Dum och dummare” på nionde plats. Filmens Facebook-sida har idag 4,1 miljoner likes.

– Som jag ser det bröt den ny mark när det gällde att kombinera gränsöverskridande äckelskämt och extrembarnslig idiothumor med en varm och mänsklig humanism, säger C-G Karlsson.

I backspegeln är det tydligt vilket inflytande ”Dum och dummare” haft för nitwitsgenrens utveckling. Det var bröderna Farrelly, Peter och Bobby, som låg bakom originalet. Fram till genombrottet hade de verkat i det dolda; duons mest betydande merit före ”Dum och dummare” var att de stod som medförfattare till ett ”Seinfeld”-avsnitt. Nu förvandlades de över en natt till ett mäktigt varumärke i Hollywood. Farrelly-bröderna följde upp ”Dum och dummare” med ”Kingpin” och ”Den där Mary”. Filmer som i sin tur banade väg för andra, liknande framgångar. – Lyckade exempel i kölvattnet är till exempel Paul Weitz ”American pie” och Judd Apatows ”The 40 year old virgin” som bägge kombinerar äckelhumor och barnsligheter med en stark lojalitet med filmernas loserfigurer, säger C-G Karlsson.

För fem år sedan satt Jim Carrey på ett hotellrum och bläddrade förstrött bland tv-kanalerna när han plötsligt ramlade över någonting riktigt, riktigt korkat. Under tiden han såg om ”Dum och dummare” – filmen som en gång blev raketbränsle för hans karriär – blev han allt mer uppjagad: Det var ju exakt den här typen av roll som han ville göra. Han lyfte genast luren och ringde upp Peter Farrelly och ställde frågan: var det inte dags för en uppföljare? Tidigare i veckan hade ”Dum och Dummare 2” premiär. 20 år efter roadtripen till Aspen har idiot 1 (Harry, spelad av Jeff Daniels) upptäckt att han har en fullvuxen dotter. Han beger sig tillsammans med sin trogne vän idiot 2 (Lloyd, spelad av Jim Carrey) ut på ännu ett äventyr för att hitta sin förlorade avkomma. Resan går, naturligtvis, inte som planerat. I en intervju med LA Times nyligen försäkrade Jeff Daniels: – Vi har inte blivit ett dugg smartare i uppföljaren.

Jeff Daniels började arbeta med ”Dum och dummare 2” endast två dagar efter att han fått en Emmy för sin roll som nyhetsankaret Will McAvoy i HBO-serien ”The Newsroom”. – Jag fick en Emmy på söndag kväll, och på tisdag morgon visade jag röven för kameran.   Hur står sig då ”Dum och dummare 2” mot originalet? C-G Karlsson hade lågt ställda förväntningar, men blev positivt överraskad.

– Vissa saker ska man helt enkelt inte försöka upprepa och jag var ganska övertygad om att de inte skulle träffa lika rätt en gång till, särskilt inte 20 år senare. Så sker inte heller, men jag måste säga att både bröderna Farrelly och deras huvudrollsduo lyckas över förväntan. Utan att nå originalfilmens genialitet är ”Dum och dummare 2” ändå klart roligare än vad jag vågade hoppas på förhand.

C-G Karlsson har en tydlig uppfattning om vad framgången med ”Dum och dummare” bottnar i. – Det är så tydligt att Bröderna Farrelly verkligen älskar sina loserhjältar. Och att de vill att vi också ska göra det.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro