ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Göra ingenting” är svårare än det låter

Caroline Engvall · 26 Jun 2011
Uppdaterad 1 Jun 2012
Karoline Brodin, 43 år, ska parkera sig i en solstol resten av sommaren. ”Vila och att ha stunder där det finns möjlighet att inte göra något alls, att slippa alla måsten och borden är oerhört viktigt. För att få stressiga dagar att gå ihop med helger där det ska fixas mycket, är det viktigt för mig att få tillbaka energin”, säger hon.

Karoline Brodin, 43 år, ska parkera sig i en solstol resten av sommaren. ”Vila och att ha stunder där det finns möjlighet att inte göra något alls, att slippa alla måsten och borden är oerhört viktigt. För att få stressiga dagar att gå ihop med helger där det ska fixas mycket, är det viktigt för mig att få tillbaka energin”, säger hon. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Går det egentligen att göra ingenting på semestern? Nej, menar forskarna. Hjärnan kan aldrig stänga av sig totalt. Så blir du bättre på att ta det lugnt.

klar

Artikellänk är kopierad

Semestern nalkas. Många drömmer om att ”göra ingenting”. Men är det egentligen möjligt att göra ingenting? Är inte hjärnan alltid påslagen? – Jo, att ”göra ingenting” är förstås en definitionsfråga, säger Walter Osika, stressforskare vid Stockholms universitet. Forskare har sett att vi, hur mycket vi än försöker, inte helt kan stänga av hjärnan. Inom neuroforskning pratar man om resting state, man undersöker hjärnan när personen som hjärnan sitter i uppmanas att inte göra eller tänka på något. – Ändå ser man en mängd aktiviteter om man undersöker hjärnan då. Väldigt mycket som sker i hjärnan kommer aldrig upp till någon medvetandenivå, säger Walter Osika.

Men om man inte helt kan stänga av hjärnan, hur ska man kunna vila då? Svar: göra andra saker än man är van vid när man är ledig. – Det beror på vilken situation man har i livet. Om man är utmattad kan även små sinnesintryck, som ljud och synintryck, kännas irriterande och starka. Då kan man återhämta sig genom att byta miljö. Om man tvärtom är uttråkad gillar hjärnan att utsättas för nya utmaningar, till en viss gräns. Var den gränsen går varierar förstås. För många stämmer ändå den gamla devisen omväxling förnöjer, säger Walter Osika.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro