ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Göran, 42, fick ett nytt hjärta – här träffar han sin donators syster

Gustaf Larsson · 14 Feb 2019
Uppdaterad 11 Jun 2019

I maj förra året omkom Svante Koljo, 18, i en motocrossolycka. Samtidigt fick Göran Sahlberg, 42, veta att hans sjuka hjärta nu skulle bytas ut mot ett friskt. Metro var med under Görans första möte med sin donators syster, Linn.

klar

Artikellänk är kopierad

”Hej Linn. Du känner inte mig, men jag har din brors hjärta”.

En onsdag i februari 2019 sitter hon i en bil på väg från hennes Norrköping till Jönköping. Göran Sahlbergs Jönköping, mannen som fem månader tidigare berättade för Linn Koljo, 24, att han var personen som har fått hennes bror Svantes hjärta.

18-åringen hade livet framför sig

Svante Koljo hade framtiden utstakad. Han var klar med skolan, kontraktet till hans första fasta jobb var påskrivet och han hade fått upp ögonen för en tjej som han tyckte mycket om.

Den adrenalinsökande 18-åringen levde för motocross. Redan som fyraåring, så fort han kunde nå ner med benen från motorcykelns höga sadel, fick han sin första. Sedan den dagen var han fast i sporten. Med sin pappa och farfar som stöd reste han runt i hela Sverige – ibland även i Europa – för att träna och tävla.

quotation startJag fick direkt en dålig känsla i kroppenquotation end

Så det var inget speciellt den där Kristi himmelsfärdshelgen 2018 när Svante åkte till Hallstavik för att tävla. På morgonen skrev deras pappa i familjechatten: ”Lite trångt i starten, men Svante har bra tider. Det blir nog bra i dag”.

Efter att Svante Koljo fick sin första motocross-cykel som fyraåring, var han fast i sporten. Foto: Privat
Efter att Svante Koljo fick sin första motocross-cykel som fyraåring, var han fast i sporten. Foto: Privat

Några timmar senare ringde det på Linns telefon. Endast tre signaler innan telefonen tystnade.

– Jag fick direkt en dålig känsla i kroppen. Pappa ringer aldrig när de tävlar, så jag förstod att någonting hade hänt, berättar hon.

Telefonen ringde igen och i andra änden lät Linns pappa stressad. Han berättade att Svante hade kommit fel efter ett hopp och kraschat hårt. Svante fördes med ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset i Stockholm.

– På vägen upp till Stockholm kollade jag på Rasmus, min sambo, och sa att jag kände på mig att det inte kommer gå bra, säger Linn.

quotation startDet hade inte varit en värdig utgång för honom.quotation end

Svante opererades akut. Hans rygg var bruten. Ena armen, käken och näsan likaså. Och hjärnan hade skadats så kraftigt av olyckan att läkarna inte visste om Svante skulle vara sitt vanliga jag om han vaknade upp.

– Läkarna sa hela tiden till oss: ”om han överlever”, och i termer som att han skulle ha en väldigt lång uppförsbacke. Då kände jag att han inte hade velat vara en annan än den han var. Om han helt plötsligt inte kunde göra allting själv: köra bil, cross, jobba… Det hade inte varit en värdig utgång för honom.

Medan Svante svävande mellan liv och död fanns storasyster Linn och övriga familjen vid hans sida. Foto: Privat
Medan Svante svävande mellan liv och död fanns storasyster Linn och övriga familjen vid hans sida. Foto: Privat

Familjen förstod snart att Svante inte skulle överleva olyckan. Medan de satt på sjukhuset utbrast deras mamma: ”Jag vill att hans hjärta ska leva vidare”. Det var torsdagen den 17 maj, dagen innan Svante förklarades död.

– Läkarna sa att ”vi inte var där än”, för att Svante inte hade dött ännu. Men jo, tyckte vi, det är bättre att de förbereder folk på att de ska få nya organ. Vi visste precis hur utgången skulle bli, fortsätter Linn.

Den 18 maj, sent på kvällen, fick hjärtsjuke Göran Sahlberg ett samtal. ”Händer det? Händer det?”, ropade han och organkoordinatorn i telefonen fick upprepa beskedet flera gånger. Göran skulle få ett nytt hjärta.

Opererade hjärtat som ettåring

42-åriga Göran Sahlberg är född med ett hjärtfel. Redan som ettåring gick han igenom en omfattande operation.

– Om jag hade fötts tio år tidigare, eller i ett annat land, hade jag inte överlevt min ettårsdag, säger han.

Hjärtat, som har pumpat på 75 procent av den normala kapaciteten, har hämmat Görans vardag genom stora delar av hans liv. Som en aktivt lagd person har han fått kämpa mer än andra, som när han och kompisarna cyklade och Göran blev andfådd först av alla. Och sitt intresse för basket som han flera gånger har fått lägga åt sidan.

Göran Sahlberg, föddes med ett hjärtfel. Som 41-åring låg han på sjukhus i nio månader i väntan på ett nytt hjärta. Foto: Oskar Brusén
Göran Sahlberg, föddes med ett hjärtfel. Som 41-åring låg han på sjukhus i nio månader i väntan på ett nytt hjärta. Foto: Oskar Brusén

Hösten 2016, när Göran var 40 år gammal, blev han kraftigt sämre.

– Den lilla halvan av hjärtat som pumpar ut blodet i kroppen fick för stor belastning. Det pumpande mindre och mindre och då fick jag hjärtsvikt.

quotation startOm man ligger ner för länge så dör man helt enkelt.quotation end

Ett år senare försämrades Görans hälsa ytterligare, när han i sviterna av sin hjärtsvikt drabbades av lungödem, ett tillstånd där lungorna fylls av vätska. Göran beskriver att det känns som att man drunknar.

– Jag var tvungen att sitta upp för att kunna andas. Om man ligger ner för länge så dör man helt enkelt.

Läkarna testade att sätta in en pacemaker i Görans nu utslitna hjärta, men redan första natten hemma fick han återigen problem med lungödem, och han åkte in till akuten i Jönköping. Görans värden för hjärtsvikt, BNP, var ”extremt höga”, berättar han.

– Jag fick säga till dem att jag var helt paj, jag kunde knappt stå upp. Då fick jag en specialmedicin, Simdax, för första gången. Det fick jag sedan en gång i veckan och så mycket ska man egentligen inte ha. Jag tror att jag har svenskt rekord i Simdax-kurer.

quotation startMan kraschar varje vecka, blir helt förstörd, sen blir man bättre några dagar innan man kraschar igenquotation end

Han beskriver hur hans fingrar gulnade av medicinens gula färg.

– Man kraschar varje vecka, blir helt förstörd, sen blir man bättre några dagar innan man kraschar igen. Så var det varje vecka och vissa veckor var värre än andra.

I november 2017 gifte sig Göran och hans fru på Lunds sjukhus. Han hade precis skrivits upp på väntelistan för att få ett nytt hjärta, men de visste inte hur utgången för honom skulle bli.

– Det var fint att gifta sig så. Min fru har haft det tufft, hon var i praktiken ensamstående de nio månaderna som jag låg inne. Hon fick dra ner på aktiviteter och allt sånt, och mina två barn har varit mycket på sjukhuset under den här perioden.

”Jag ska få träffa det sista som är kvar av Svante”

Linn har varit nervös inför mötet med Göran, inte vetat hur hon skulle reagera. Men när hon står på parkeringen utanför Görans hus i Jönköping är det som att allt släpper.

– Jag ska få träffa det sista som är kvar av Svante, säger hon när Göran är på väg ut för att möta henne.

Kramen mellan dem är lång, som att den aldrig vill ta slut, innan de går in för att träffa hans fru och deras son som för dagen är hemma och sjuk.

Vid köksbordet i Görans hem, där hans två barns sportprylar ligger spridda över rummet och där Görans fotointresse syns på väggarna, delar Linn och han sina respektive historier med varandra. Historier fram till att Svantes liv tog slut och Görans på nytt kunde börja.

För första gången sitter Linn Koljo bredvid Göran Sahlberg, vars hjärta tidigare tillhörde hennes bror Svante. Foto: Oskar Brusén
För första gången sitter Linn Koljo bredvid Göran Sahlberg, vars hjärta tidigare tillhörde hennes bror Svante. Foto: Oskar Brusén

Linn berättar hur aktiv Svante var, hur han blev ett med sig själv så fort han satte på sig motocrosshjälmen.

Göran känner igen sig, och berättar hur hans adhd gjorde att han hade svårt att sitta still som barn. Hela tiden nya aktiviteter. Skidor, cykling, basket. Han testade allt.

– Jag tänkte på det Göran, när du sa att du hade adhd. Svante hade add, så det kommer inte bli bättre med ditt nya hjärta, säger Linn.

– Ja, jag kände när jag vaknade att det dunkade på ordentligt. Herregud, vad det dunkade, säger Göran.

quotation startSå är det för mig också ibland, att man bara kraschar ihop när allting kommer över enquotation end

Tiden på sjukhuset var tuff för Göran. En bra dag kunde han gå utanför rummet, en sämre orkade han inte lyfta huvudet från kudden.

– Jag blev inlagd i slutet av september, säger han och tystnar.

– Ursäkta, jag måste bara samla mig lite.

Känslorna från tiden på sjukhuset kommer tillbaka till honom. Linn, som för första gången sitter bredvid personen som har fått hennes brors hjärta, fyller i tystnaden:

– Så är det för mig också ibland, att man bara kraschar ihop när allting kommer över en.

– Det var den där väntan som var värst. Jag sattes upp på väntelistan för ett nytt hjärta i november och i januari blev jag mycket sämre. Vi visste inte hur länge jag skulle klara mig utan ett nytt hjärta, fortsätter Göran.

”Undra vad personen som får Svantes hjärta gör just nu”

När familjen Koljo hade bestämt sig för att Svantes organ skulle doneras, gick Linn ut i natten och tänkte på personen som skulle få hennes brors hjärta. Personen hon då inte visste var Göran.

– Det var det enda som kändes bra just då. Vetskapen om att donationerna antagligen skulle rädda flera familjer från deras sorg var en lättnad i stunden. ”Undra vad personen som får Svantes hjärta gör just nu”, tänkte jag.

Då gjorde Göran sig redo för sin operation. Duschade och tog på sig rena sjukhuskläder medan hjärtat fraktades mellan Stockholm och Lund. Det var svårt att ta in situationen, förklarar Göran, för tidigare hade han inte vågat hoppas på att dagen skulle komma.

– Nej, det hade blivit för tufft att tänka på det, alla de tankarna sköt jag bort. Jag ville inte att någon skulle dö för min skull, då hade jag lika gärna kunnat vara den som dog.

Göran är en av sex personer som fick organ från Linns bror Svante. Foto: Oskar Brusén
Göran är en av sex personer som fick organ från Linns bror Svante. Foto: Oskar Brusén

Totalt sex personer fick organ från Svante, och alla sex överlevde. Efter Svantes olycka har Linn nu börjat engagera sig i frågor rörande organdonationer och när hon om två år tar examen som socionom är målet att ytterligare utveckla sitt engagemang.

– När jag fick höra om att alla operationer hade blivit lyckade tänkte jag: “varför pratar vi inte mer om det här?”. Det kan hända vem som helst. Svante var inte direkt den personen som såg sig själv som dödlig.

Göran såg inlägg om Linns historia – och hörde av sig

Det har gått nio månader sedan Svante dog och Göran fick sitt nya hjärta. Vem som donerar och får transplantationen är anonymt, men när Göran nåddes av ett Facebook-inlägg som Linn skrivit om Svantes död och efterföljande organdonationer, lade han ihop ett plus ett och skrev:

“Hej Linn. Du känner inte mig, men jag har din brors hjärta. Det har gått fyra månader sedan er olycka/sorg och min lycka. Jag och min familj är oerhört tacksamma att ni tog beslutet att donera Svantes organ. […]”

– Jag visste om det ett tag, men jag väntade lite med att kontakta dig för att det var så känsligt. Jag ville inte att det skulle bli fel. Men du och din familj gjorde någonting bra för oss, så jag kände att det kunde vara bra att kontakta er, säger Göran.

quotation startJag känner att Göran tar stafettpinnen vidare nuquotation end

Vad kände du Linn?

– Först läste jag meddelandet snabbt och förstod ingenting, men när jag läste ordentligt fick jag sätta mig ner och läsa det gång på gång. Jag blev så glad, jag hade tänkt att jag ville ha kontakt med just den personen som fick Svantes hjärta, säger hon och fortsätter:

– Vi har pratat om det, jag och Göran, att det inte alltid handlar om att bara ge och ta, utan ibland är det okej att bara ge. Och jag känner att Göran tar stafettpinnen vidare nu.

pil
Organdonation i siffror

• Av de cirka 90 000 som avled i Sverige förra året blev 182 personer donatorer.

• I januari 2019 stod 807 personer i kö för att få ett nytt organ, 41 av dem för att få ett nytt hjärta.

• I snitt dör en person i veckan från väntelistan.

• En donator kan rädda upp till åtta liv.

• 85 procent av alla svenskar är positivt inställda till organdonationer, enligt en statlig utredning.

Källa: Källa: merorgandonation.se

pil
Linn Koljo

• Ålder: 24 år

• Bor: Norrköping

• Familj: Sambon Rasmus och deras tvååriga dotter

• Yrke: Studerar till socionom

pil
Göran Sahlberg

• Ålder: 42

• Bor: Jönköping

• Familj: Fru och två barn, 7 och 10 år

• Yrke: Undersköterska

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro