ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Göran Hägglund: "Vi har en fördomspalett att kämpa mot"

Frida Sundkvist · 30 Jun 2013
Uppdaterad 1 Jul 2013

Kristdemokraternas motvind i opinionen beror på att väljarna har fel uppfattning om partiet, enligt Göran Hägglund. Det personliga ansvaret blir hans huvudfråga i Almedalen.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund höll sitt tal i Almedalen i Visby i söndags.
Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund höll sitt tal i Almedalen i Visby i söndags.Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Göran Hägglund är förste partiledare att ställa sig på Almedalens scen för att prata om sin politik. Om det var val i dag skulle det vara på håret om Kristdemokraterna fick sitta kvar i riksdagen. 

– Jag kommer prata om personligt ansvar. Vi lever i ett fantastiskt land med goda förutsättningar, men vi har ändå en kultur med betoning på rättigheter medan det egna ansvarstagandet inte hålls lika högt. Vi betalar vår skatt och tycker att vi lagt vårt ansvarstagande på entreprenad, säger Göran Hägglund till Metro. 

Ansvaret som vi enligt Kristdemokraternas partiledare bör ta handlar om oss själva och våra medmänniskor. 

– Du och jag har ett ansvar för varandra och våra medmänniskor, och allt kan inte lösas av det offentliga. Väldigt mycket av hur Sverige är och blir avgörs av hur du och jag beter oss mot varandra, säger han. 

I riksdagsvalet 2010 fick Kristdemokraterna 5,6 procent av rösterna. Enligt opinionsundersökningar ligger partiet i dag runt spärren på 4 procent, och risken finns att Kristdemokraterna hamnar utanför riksdagen 2014. 

Anledningen till att stödet för partiet minskat är enligt Göran Hägglund missuppfattningar om partiets värdegrund. 

– Det finns en fördomspalett som vi har att kämpa med. En del har fått för sig att man måste vara kristen för att vara kristdemokrat. Det måste man förstås inte, men man måste gilla vår värdegrund och vår politik. I mitt parti finns det säkert någon som är Frälsningsarmén, muslim och någon som inte tror på något speciellt. 

Den andra frågan han tror att väljarna missförstått partiet i är abortfrågan. 

– Att vi skulle vilja förbjuda eller försvåra aborter stämmer inte - och det är en fråga vi gjorde upp med för åtminstone 15 år sedan. Däremot tycker vi att man kan göra mer för att undvika oönskade tonårsgraviditeter. 

En fråga som Kristdemokraterna länge var motståndare till var att ta bort tvångssteriliseringen vid könsbyte. Nu är lagen ändrad, men han är inte beredd att ge en ursäkt till de transsexuella som tvångssteriliserades. 

– Vi ändrar många lagar som gör Sverige till ett bättre land, och gör det bättre och det är det viktiga. 

Inte en ursäkt?

– Nej, jag tycker inte det är det viktiga. Det viktiga är att se till att lagstiftningen är så bra som den någonsin kan vara. 

I mitten av juni gick läkare ut i ett upprop för en politik bättre vård. Men ministern kommer inte bjuda in Läkaruppropet till ett samtal för att förstå deras synpunkter. 

–  Jag träffar väldigt många läkare varje månad. Dels i organiserad form genom Läkarförbundet, men också genom att jag reser mycket och träffar folk på framför allt landsting, men också privata vårdföretag. 

Utöver det personliga ansvaret kommer Göran Hägglund almedalstala om psykisk hälsa bland barn och ungdomar, och även om de varningstecken han ser med EU – att unionen inte får bli mer centraliserad och att han vill undvika en fjärde beskattningsnivå i EU, utöver dagens kommun, landsting och stat. 

Trots motvind i opinionen är partiledaren i alla fall ganska nöjd med att vara den som inleder årets politikervecka. 

– Almedalen är viktigt, men dock än viktigare nästa år. Dagarna som man har cirkulerar och i år har jag startsöndagen, det gör att nästa år får jag måndagen, säger han. 

– Skulle jag få välja vill jag ha måndag eller tisdag.

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro