ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Göran Persson backar Anna Lindhs skuld

Clarence Frenker · 10 Sep 2013
Uppdaterad 10 Sep 2013

Hon fick bära skulden för en av vår tids största rättsskandaler. I en dokumentär i TV 4 står förre statsministern Göran Persson fast att Anna Lindh ensam stod för beslutet. Men nu ändrar sig Persson, innan dokumentären ens sänts.

klar

Artikellänk är kopierad

Persson fortsätter att skylla på Lindh 
  Före detta statsministern Göran Persson menar att Anna Lindh tog beslutet om de kontroversiella avvisningarna.
Persson fortsätter att skylla på Lindh Före detta statsministern Göran Persson menar att Anna Lindh tog beslutet om de kontroversiella avvisningarna.Foto: Scanpix

Bara ett år efter Anna Lindhs bortgång avslöjades att två terrormisstänkta egyptiska medborgare i Sverige avvisats och under brutala omständigheter överlämnats till CIA-agenter på Bromma flygplats och sedan flugits till Egypten där de utsattes för tortyr.

Den förre utrikesministern, som var den som skrev under beslutet, blev ensam syndabock för en av 2000-talets största rättsskandaler – men utan att kunna bemöta kritiken samtidigt som övriga regeringen velat förminska sin inblandning.

I dokumentären ”Anna Lindh – människan, ministern, mordet” som sänds i TV4 i kväll står dåvarande statsminister Göran Persson fast vid att han var ovetandes om beslutet:

– Jag kan inte komma ihåg exakt hur det gick till nu, hur samtalen fördes. Men jag föreställer mig att hon hade sin förvaltning runt omkring sig och att vi också hade haft samtal omkring det(…)

– Sen hur utvisningen gick till är en annan sak. Men beslutet om det, som Anna tog, var ganska givet vid det tillfället med det underlag hon hade, säger Göran Person i programmet.

I en intervju i Dagens Nyheter berättar nu Mona Sahlin att regeringens insyn i ärendet var större än vad det tidigare getts sken av.

– Tre departement var djupt inne i den frågan: utrikes, justitie och statsrådsberedningen. Två av de högst ansvariga där lever. Varför diskuterar man inte oftare med Thomas Bodström och Göran Persson?, säger Sahlin till DN.

Till Metro säger Thomas Bodström att hela regeringen bar ansvar för vad som hände.

– Jag har blivit störd av att Anna fått skulden för samarbetet med USA, det var helt fel. Det var helt i sin ordning att samarbeta med USA. Och att det gick snett på Bromma, det var helt polisens ansvar, säger han, och fortsätter:

– Och att det var fel att verkställa, det är regeringens ansvar, det är hela regeringens. Alla som var med, säger Thomas Bodström.

Uppdatering: På tisdagen, efter att Metro skrivit om kritiken mot Persson, har den förre statsministern ringt in till TV 4 och begärt ett kompletterande i dokumentären, enligt Expressen.se. Persson vill nu ändra sitt uttalande och inte längre peka ut Anna Lindh som ensam beslutstagare.  – När regeringen tog det här beslutet var det ett kollektivt beslut, säger han i den nya versionen av dokumentären, enligt Expressen.

”Anna Lindh – människan, ministern, mordet” sänds i TV4 i kväll klockan 21.00.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro