ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Göran räddade 50 från döden – nu får han medalj

David Peterson · 26 Nov 2018
Uppdaterad 26 Nov 2018
Göran Hallqvist tar emot medaljen från rikspolischef Anders Thornberg.

Göran Hallqvist tar emot medaljen från rikspolischef Anders Thornberg. Foto: Polisen


När chauffören svimmade kunde bussen ha kraschat med en tankbil. Men Göran Hallqvist satte stopp för tragedin när han lyckas få tag i ratten. Nu får han medalj från polisen för sitt agerande.

klar

Artikellänk är kopierad

Bussen befann sig i kollisionskurs med en tankbil när chauffören svimmade. Många av de drygt 50 passagerarna skrek av skräck. Då agerade Göran Hallqvist direkt. Han rusade fram till förarplatsen och fick tag i ratten.

– Jag har varit åkare i 20 år och har rutin på tunga fordon. Jag tänkte att vi kan inte sluta så här. Jag fick tag i ratten, men nådde inte farthållaren. Men jag kunde styra undan och vi kom ut på motorvägen igen, säger Göran Hallqvist i ett pressmeddelande.

Får medalj

Händelsen inträffade för lite mer än ett år sedan den 22 oktober 2017 strax norr om Uppsala. Tack vare Göran Hallqvist klarade alla passagerare sig utan fysiska skador. Nu får han en medborgarmedalj av Polismyndigheten.

Medborgarmedaljer ges till personer som har gjort insatser som är utöver det vanliga. Medaljerna är ett hederstecken som också innebär ett offentligt erkännande, enligt myndigheten.

– Du har visat en fantastisk rådighet. Vi brukar säga att man ska vara försiktig och kalla på polis, men ibland hinner man inte det. Då är det viktigt att agera och här är du en stor förebild, sa rikspolischef Anders Thornberg om Göran Hallqvist vid medaljceremonin.

Har visat synnerlig rådighet

Det är första gången medaljerna delas ut av rikspolischefen.

I motiveringen för medaljen står det bland annat att: ”Göran Hallqvist har visat synnerlig rådighet genom att snabbt överta styrningen av en buss i hög hastighet när chauffören svimmat. Bussen, med flera passagerare, färdades på motorvägen när den okontrollerat började åka mot en rastplats. Med stor skicklighet manövrerade Hallqvist bussen och stannade den utan att någon kom till skada.”

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro