ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gorbatjov: Lämna vår lärare i fred, Bill Gates

TT · 6 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Rysk lärare riskerar fängelse efter piratköp

klar

Artikellänk är kopierad

VÄDJAN. Den förre Sovjetledaren Michail Gorbatjov ber Microsoftchefen Bill Gates hjälpa en rysk rektor som riskerar fängelse för att ha köpt piratkopior av Microsofts dataprogram till sina elever.Åtal väcktes mot rektorn, Aleksandr Ponosov i staden Perm, sedan han köpt in ett antal datorer till sin skola med piratprogram på hårddiskarna. Ponosov säger att han är oskyldig och inte visste att programmen var otillåtna.I ett brev till Gates har Gorbatjov och den ryske parlamentsledamoten och mångmiljonären Aleksandr Lebedev uppmanat Microsoft att dra tillbaka sina ersättningskrav på rektorn. De motiverar det med att rysk lag inte skiljer mellan avsiktligt och oavsiktligt copyright-intrång."En lärare, som ägnar hela sitt liv åt att utbilda barn och för detta får en blygsam ersättning långt under genomsnittslönen i ert företag, riskerar att fängslas i Sibirien", skriver de i brevet.De båda påpekar också att bara rektorn har åtalats – någon jakt på dem som installerade piratprogrammen på datorerna pågår inte. Det har enligt brevet fått många i Ryssland att tro att "hela denna skandalösa rättegång är en skådeprocess beordrad och initierad av Microsoft".Någon kommentar från Microsoft Corp till parets vädjan förelåg inte på tisdagseftermiddagen. I lördags sade företaget att det stödjer den ryska regeringens försök att skydda upphovsrätten och att domstolen säkerligen ska avkunna en rättvis dom mot Ponosov. Någon civilprocess mot honom ämnar Microsoft inte starta, tillades det.

Michail Gorbatjov var Sovjetunionens högste ledare 1985- 91 och tilldelades 1990 Nobels fredspris. Han och Lebedev äger tillsammans den liberala dagstidningen Novaja Gazeta.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro