ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gosedjuret kan fälla kvinnan för skelettsex

TT · 27 Nov 2012
Uppdaterad 27 Nov 2012
Pandan kan fälla kvinnan för skelettsex

Pandan kan fälla kvinnan för skelettsex


Den 37-åriga kvinnan hade en stor mängd skelettdelar hemma, som hon misstänks ha använt för sexuella ändamål. I dag börjar rättegången mot henne i Göteborgs tingsrätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Kvinnan, som bor i Bergsjön i Göteborg, åtalas för att ha haft dödskallar och ett skelett hemma i lägenheten. Kvinnan anser inte att hon begått något brott medan åklagaren däremot hävdar att det handlar om brott mot griftefrid. För det kan man få två års fängelse.

Enligt åtalet har hon använt skelettdelarna för sexuella ändamål. Kvinnan har suttit häktad sedan början av september.

Rättegången bevakas av ett stort pressuppbåd. Det var stundtals lång kö för att ta sig genom de särskilda säkerhetskontroller som alla måste passera för att komma in i tingsrättsbyggnaden. Rättegången hålls i en av tingsrättens säkerhetssalar. Delar av rättegången ska hållas bakom stängda dörrar, klargjorde rättens ordförande vid starten. Det gäller dels två vittnesförhör, dels delar av åklagarens framställan.

Den åtalade kvinnan nekade vid rättegångsstarten till brott och förklarade via sin försvarsadvokat Annika Stanislaus att hon ansåg sig ha rätt att hantera skelettdelarna. Enligt hennes uppfattning handlade det om gamla föremål som man kunde klassa som historiska föremål och undervisningsmaterial. Hon hade inte behandlat dem "skymfligt" som åklagaren påstod.

Åklagaren Kristina Ehrenborg-Staffas meddelade på morgonen också att ett av de vittnen hon kallat inte tänkte komma. Hur man ska lösa den situationen gav hon inga besked om. Rätten kan, om den så vill, besluta att vittnet ska hämtas till förhandlingarna.

Den åtalade kvinnan hävdar att det inte är hon som syns tillsammans med skelettdelar och dödskallar i det material som åklagaren lade fram och gick igenom på tisdagsmorgonen.

Kristina Ehrenborg-Staffas ansåg dock att det fanns bevis som visade motsatsen. Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) hade åtminstone i ett fall hittat starka tecken på att kvinnan på bilden också var den som satt på den åtalades plats.

Bland de mer bisarra banden mellan kvinnan och skelettdelarna fanns enligt åklagaren även en liten panda och en gammal sovjetisk flagga.

Pandan, kvinnans gosedjur enligt utredarna, fanns med tillsammans med dödskallar på olika bilder och man kunde också se skelettdelar utlagda på den gamla flaggan, som togs i beslag i kvinnans bostad.

Även försvaret har studerat SKL:s analyser av de delar av kvinnoansikten som fanns på flera av skelettbilderna. Stanislaus hävdar att det finns bilder där sannolikheten för att kvinnan på bilden var den åtalade var lika med noll, enligt SKL:s bedömning.

De ben som togs i beslag i kvinnans lägenhet var sådana som hon köpt på nätet. – Hon trodde då att det var delar som var mer än hundra år gamla, sade Stanislaus.

Annika Stanislaus pekade på flera delar i materialet mot hennes klient där hon anser att det finns felaktigheter: Bilder på skelettdelar i frysen var inte från kvinnans frys, texter var typ klipp-och-klistra snarare än författade av den åtalade. Texterna var dessutom skrivna för flera år sedan, enligt advokaten. Det som man först trodde var en användbar kod till bårhuset i Eksjö var något som kvinnan, enligt Stanislaus, tänkt använda när hon skulle skriva en novell.

– Varför hade du dina datorer krypterade, undrade åklagaren. – Jag är intresserad av datasekretess, svarade kvinnan.

På datorerna finns filmer och bilder, berättar hon. Polisen fick inget lösenord för att hon glömt det för att "det var så långt".

Åklagaren hävdar i sitt åtal att kvinnan använt skelettdelarna i sexuella sammanhang.

– Jag har inget intresse av det, säger hon. Materialet hon samlat på sig i det ämnet är för kommande böcker, hävdar hon.

Kvinnan berättar att hon aldrig haft ett jobb, och svarar "inga kommentarer" på frågor om hur hon då klarat sig. – Ni säger att jag ska gräva upp en grav men ni hittar inte en enda spade hos mig. Jag har ingen spade, säger hon. 

Bilderna visade en halvnaken, illa tilltygad, mördad 12-årig flicka från en stad utanför Brisbane. En polisutredning startade för att klargöra hur bilderna nått den svenska internetsajten men nådde aldrig längre än till en pseudonym som på olika forum kopplats till den nu åtalade kvinnan.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro