ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOT FINANS DIGITALTV STRUL FOTBOLLSVM

Stockholm Jonas Da Silva Larsson · 29 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Få får njuta av högupplöst fotbolls-VM

Det är först till kvarn som gäller om du vill se fotbolls-VM i HDTV. I dagsläget finns inga boxar som kan visa fotbollen i HDTV och om och när de kommer är inte klart ännu.

SVT och TV4 har slagit på trumman om att nu kan man se fotbolls-VM i HDTV. Men med ett par veckor kvar till avspark börjar frågetecknen hopa sig runt hur och var det egentligen kan ske. - Jag tror många fotbollsälskare kommer att bli riktigt besvikna, säger Ulf Silling, konsult med en informationstjänst om Digital-TV. - Som det ser ut nu kan bara några få kunder hos Canal Digital få njuta av den historiskt fantastiska TV-bilden. Men det ska ju marksändas? - Du ska ha en HD märkt box som klarar av den nya kodningen och den boxen finns inte i dag för marknätet. - Det är som att elda för kråkorna, du sänder men ingen eller i vart fall väldigt få kan se. Men på SVT lovas tillgång till nya boxar. - Boxarna är på väg, de kommer från Frankrike nu, säger Håkan Öster, teknisk direktör på SVT. Så hur ska man göra? - Man får ställa sig på väntlista hos sin radiohandlare så får man köpa en box i mån av tillgång. Så de kommer inte att räcka? - Det tror jag inte, det blir först till kvarn som gäller. Dessutom kommer marksändningen att ske i begränsad omfattning. Man ska bo i Västerås, Uppsala, Stockholm eller på Gotland. Skälet till att sändningarna i det digitala marknätet inte sker i hela landet är att tillgången till lediga frekvenser är begränsad. Efter fotbolls-VM är det inte klart när HD-sändningar kan starta på allvar i det digitala marknätet. - Vi kan bara sända med tillfälliga tillstånd nu. Vi hoppas att vi kan sända marksänd HDTV i hela landet sen, men det går inte att lova något nu, säger Håkan Öster. Innebär den nya kodningen att alla som redan köpt en box till marknätet kan glömma HDTV? - Ja, de måste nog köpa nytt. Konsumenterna verkar få ta smällen för att de ansvariga pratar om framtida möjligheter men låter oss tro att det är verklighet nu, säger Ulf Silling.

Fakta: SVT och TV4 kommer att sända fotbolls-VM 2006 som HDTV i en gemensam kanal. SVTs och TV4s HD-kanal kommer att vara tillgänglig via Canal Digital och i det digitala marknätet i begränsad omfattning. HDTV har upp till fem gånger mer detaljrikedom än de vanliga tv-sändningarna och lämpar sig särskilt bra för stora platta skärmar.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Jonas Da Silva Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro