ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOT FINANS JULHANDEL

Stockholm Jonas Da Silva Larsson · 12 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nu är det jul igen

Trots att det är flera månader kvar till Benjamin Syrsas sång så börjar julhandeln dra igång på allvar nu.

Närmare två och en halv månad kvar till tomten kommer men redan nu är det dags att börja fundera på dopp i grytan och julpynt. På IKEA har julsakerna plockats fram och enligt en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av tidningen Market köper en halv miljon svenskar klapparna redan nu. Trenden är att det blir tidigare julhandel för varje år. - Ja, det finns en sådan trend. Framförallt vad gäller saker att ha i hemmet – dekorationer, belysning och dylikt. Den försäljningen börjar allt tidigare, säger Henrik Öhman analytiker på Handelns Utredningsinstitut, HUI. Men det är fortfarande sol och plusgrader och julkänslan är tämligen långt borta – varför så tidigt? - Dels på grund av att julhandeln är oerhört viktig och när det är dags för julklappar ska inte konsumenterna behöva fundera på juldekorationer. Dels är det rent skyltmässigt – man går från höstens kampanjer direkt till julen istället för att skylta tillbaka. Men är vi tidiga eller sena jämfört med andra länder? - Ganska sena ändå, det finns delar av mellanvästern i USA där julhandeln börjar redan i slutet av september, början av oktober. Jag tror att vi fortfarande börjar senare än Storbritannien också. På IKEA är julen redan framplockad. - Vi vill ge våra kunder möjligheten att planera. Nu börjar vi med en julbutik sen blir det allt mer juligt i mitten av november, säger Eva Stål, pressansvarig IKEA. - Många vill vara klara till 1.a advent utan att behöva stressa. Har du någon egen favorit bland årets nyheter i julpyntet? - Vet inte, de stora röda kulorna är maffiga och ankorna är häftiga. Vill man ha det senaste gäller det att passa på i tid. Men även om pyntet köps tidigare går klapphandeln mot strömmen och blir allt senare. - Den mest intensiva julklappshandeln börjar inte förrän runt mitten av december. De senaste två åren har de svenska hushållen verkat skjuta på klapphandeln allt mer – antagligen för att vi får allt mer att planera in och göra i december. Det är glöggträffar, julbord, lucia – kalendern blir helt enkelt full för många i december, säger Henrik Öhman.

På bilden: Bland julpyntet på IKEA Bäckebol. - Lite tidigt är det ju men jag kan inte låta bli, jag har svårt att stå emot, säger Karin Degrell. - Gillar man julen så… men visst är det tidigt jag tycker att tiden går fort nog ändå, säger Stefan Albers.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Jonas Da Silva Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro