ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOT FINANS Protest mot för dyra renoveringar som tvingar hyresgäster att flytta.

Stockholm Jonas Da Silva Larsson · 14 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Protest mot för dyra renoveringar som tvingar hyresgäster att flytta.

Hyreshöjningarna vid stambyten och renovering är mycket högre än vad som kan motiveras av kostnaderna för dessa åtgärder. Det hävdar Nätverket för Hyresgästernas Boendetrygghet, NHB, i en rapport. - Vi förstår inte hur de kan motivera så höga hyreshöjningar för underhåll. Folk tvingas att flytta helt i onödan, säger Glenn Linder projektledare på NHB. I rapporten presenteras de, enligt nätverket, verkliga kostnaderna för stambyten, badrums- och köksrenovering. Enligt den kan en intäktsökning på drygt 500 kronor per månad gott och väl täcker fastighetsägarens kostnader för ett stambyte med badrumsrenovering. - Hyreshöjningarna som begärs och ofta dessutom fås efter förhandling med hyresgästföreningen vid stambyten är oskäliga, säger Glenn Linder. - Det har blivit en vinstmaskin för fastighetsägare, och framförallt för allmännyttan. Men menar ni att allmännyttan tar ut mer än andra? - Ja, vi tog in offerter från byggare och bad om maximalt pris på osedda fastigheter och får inte ihop så höga summor som allmännyttan presenterar. - Det är ju oerhört märkligt att det kan kosta allmännyttan så mycket mer än vad det kostar alla andra. Ett räkneexempel beräknas på räntenivåer som var för flera år sedan. - I ett fall har vi sett att Familjebostäder, i sämsta fall, kan tjäna in de renoveringarna på 6 år i stället för 40 år som det bör ta. - Det innebär att alla hyresgästerna betalar mångmiljonbelopp i onödan. Men är detta ett Stockholmsfenomen? - Folk drabbas av dessa oskäliga hyreshöjningar överallt, inte bara här i Stockholm. På SABO, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation säger man sig inte kunna kommentera rapporten innan den publicerats. - Det är inget vi känner till. Men rent generellt kan man säga att nivåerna varierar väldigt mycket. I grunden är det en fråga om vem som ska bära kostnaden för standardhöjningar, säger Roland Sernlind, förhandlingsansvarig på SABO.

Men borde inte Hyresgästföreningen driva den här frågan? - De är helt ointresserade och verkar mest vara intresserade av att behålla sina jobb. Vi har gått ur Hyresgästföreningen eftersom de så uppenbart inte vill driva hyresgästernas sak, säger Glenn Linder. - Kvalificerat trams att vi inte skulle driva våra medlemmars frågor, säger Lars-Göran Aldenmark Vice ordförande i Hyresgästföreningens förbundsstyrelse. - Jag har inte sett denna rapporten men jag har sett liknande tidigare och de flesta brukar missa ganska väsentliga delar i uträkningen. Nu på måndag presenteras rapporten.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Jonas Da Silva Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro