ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOT FINANS VECKOPENG

Stockholm Jonas Da Silva Larsson · 9 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Fem miljarder i fickpengar

Godis, läsk och glass är fortfarande på topplistan när fickpengar motsvarande fem miljarder kronor per år ska brännas.

Svenska barn och ungdomar får 5 miljarder kronor i fickpengar i år. Merparten, 4,3 miljarder kronor, delas ut som vecko- eller månadspeng. Resterande del, 700 miljoner kronor, får de som extrapengar vid till exempel semester. Det visar en undersökning som Nordea låtit göra. På topplistan över inköpen ligger godis, läsk och snacks. Sen skiljer det sig åt mellan könen. Flickorna köper smycken, smink och går på olika evenemang. Pojkarna lägger en stor del på tv-spel, dataspel och går oftare på bio. - Fickpengar ska ju ge en viss vana att handla, ge lite självständighet och helt enkelt lära barnen att hantera egna pengar. Så det är väl bra att de konsumerar de pengarna, eller viss del av dem i alla fall, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea. Veckopeng, mellan 20 och 40 kronor, betalas ut till nioårsåldern. Sedan får de flesta månadspeng som varierar från 140 kronor i 9-11 årsåldern upp till närmare 900 kronor i 17-årsåldern. I 15 års åldern kommer det stora lönelyftet - då ökar månadspengen med nära 70 procent från 375 till 625 kronor i månaden. - Ja, det är svårt att säga vad som är rimligt. Utslaget är det ju inte så tokiga belopp, sen är ju alltid frågan om vad pengarna ska räcka till, säger Ingela Gabrielsson. Nästan fyra av tio 13-åringar och i stort sett alla 17-åringar har ett bankkort i dag. - Kort blir allt vanligare. Många kan nog uppleva det som enklare, föräldrarna kan direkt föra över pengar till barnens konto. Kanske också lite säkrare än att gå runt med kontanter, men det är den egna situationen som avgör. - Vissa kanske tycker att det är bättre att ha pengarna i byrålådan och då kan man väl ha det. Sex av tio barn behöver prestera något för att få sina fickpengar. Vanligast är att städa sitt rum, hjälpa till att duka och tvätta. - Det är väl bra om man inom familjen kommer överens om vad pengarna ska användas till och om det ska vara med någon form av motprestation. - Det finns ett stort tryck på allt man kan göra av med pengar på i dag men det gäller att se till sin egen situation. Familjen kanske sparar till en speciell resa och då kanske barnen känner att de bidrar genom att ha en lägre månadspeng.

Fakta: Flickorna börjar spendera betydligt mer på kläder/skor, kropps/hårvård, mobiltelefon/kontantkort/ringsignaler,smink och presenter från 12-14-årsåldern. Vid 15-17-årsåldern ökar utläggen på bio/video/DVD, MP3/iPod, musik, fika, resor och nöjen.

Oavsett pojkarnas ålder så lägger 41-50% av killarna pengar på TV-spel/dataspel/PSP/Gameboy och liknande. Pojkarna börjar spendera betydligt mer på sportartiklar från 9-11-årsåldern. Vid 15-17-årsåldern ökar utläggen på bio/video/DVD, MP3/iPod, musik, fika, kläder/skor, kropps-och hårvård, mobiltelefon/kontantkort/ringsignaler, nöjen, andra hobbyrelaterade utgifter samt medlemsavgifter för fritidsaktiviteter. Killar i åldern 15-17 år ligger i topp, när det gäller andelen som lägger pengar på godis/snacks (74 procent).

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Jonas Da Silva Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro