ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOT INR: Svenska folket ska få upp flåset

Stockholm Lina Färm · 12 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Svenska folket ska bli världens friskaste folk, och det genom att motionera mer. - Många svenskar har en kondition som är strax över nivån för en sängbunden person, sade Mats Börjesson, hjärtläkare som tillsammans med elitidrottstjärnor, politiker och Svenskt Sportforum igår träffades och lobbade för att få svenskarna att få upp flåset. En Temo-undersökning beställd av Svenskt Sportforum visar att var femte man aldrig motionerar och att bara sju procent tycker att det är roligt att träna. Det vill organisationen ändra på. - Det pratas för mycket om olika dieter och vad vi äter. Vi får i oss mindre energi idag än på 70-talet, men antalet feta ökar i takt med vår stillasittande livsstil, sade Mats Börjesson. Sportkommentatorn Niklas Wikegård tyckte att vuxna måste sätta ramarna för barns motionerande. - När jag växte upp var gympaläraren kung. En timme idrott i skolan i veckan räcker inte, där måste politikerna ta sitt ansvar.

Enkät: Hur ska svenska folket komma igång? Niclas Alexandersson, 34, mittfältare i IFK Göteborg: - Jag tror på att man ska hitta förebilder och inspireras av exempelvis friidrotts-em. Det är också viktigt att börja tidigt, att föräldrarna stöttar sina barn och låter dem prova på olika sporter.

Stefan Holm, 30, höjdhoppare med nytaget EM-brons: - Felet många gör är att de går ut för starkt, ger ett nyårslöfte och tränar stenhårt första och andra januari. Efter några dagar blir det inget mer. Istället ska man göra träningen till en livsstil, ha tålamod och börja med att träna en gång i veckan.

Lotta Schelin, 22, allsvensk anfallare i Kopparbergs Göteborg FC: - Gör träningen till en rolig grej, alla gillar inte att gå på gym. Dra hellre ihop ett gäng kompisar och kör lite fotboll på gräsmattan, som en social grej istället för att gå och fika.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Lina Färm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro