ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOT INR VÄDER TILL JUL

Stockholm Jonas Da Silva Larsson · 1 Dec 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Anders braskar - julen slaskar heter det ju i julramsan. Men stämmer ramsan som väderprognos? I sådana fall avgörs julvädret i dag.

På SMHI finns kollen på julvädret. Avgörs vädret nu? - Ja, det finns de som tror det men det stämmer inte. Det var någon kollega som tittade på det för några år sedan och det är väl ungefär 50/50 att ramsan stämmer, säger Sten Laurin, meteorolog SMHI. Men visst har det varit ovanligt blött och varmt – är det rekord? - Nej, faktiskt inte även om många platser tangerat eller slagit sina gamla regnrekord för november. Temperaturen då, det pratas ju om att det aldrig varit så varmt? - Nej, vi har en genomsnittstemperatur på 7,6 grader nu och det var 7,7 2000. 1938 var det 7,8. Så det stämmer inte heller. Så det fanns varma vintrar förr – man får ju alltid höra att det var riktiga vintrar då. Isarna höll för bilåkning och snön var i meterhöga drivor. - Hela trettiotalet var ganska milt faktiskt så det är en myt det också. Däremot var krigsvintrarna på 40-talet kalla. Hur kallt var det då? - Skitkallt. Men blir det en vit jul? - Att Anders braskar innebär bara att det blir kallt – inte vitt. I norrland ligger det redan snö, i Stockholm är det väl 50% chans till en vit jul men i Göteborg och söderut är sannolikheten för en vit jul mycket lägre.

Fakta: Den högsta temperaturen någonsin i Sverige i december månad uppmättes faktiskt under en julhelg. Det var på julaftons förmiddag 1977 som Simrishamn noterade 13,7°. 1900-talets allra kallaste jul var för södra Sveriges del i allmänhet 1923. Då var det till exempel -19° i Stockholm på juldagens morgon. I norra Sverige är de kallaste jularna i allmänhet 1978, 1967 och 1915. På annandag jul 1915 var det exempelvis -42° i Karesuando. Det allra svåraste julovädret någonsin och tillika ett av de värsta ovädren överhuvudtaget i Sverige är den så kallade julstormen 1902. Svårast drabbades västkustlandskapen. I Halmstad slängdes ett helt mudderverk och en engelsk brigg upp på land och kallbadhuset i Varberg blev totalförstört. Källa: SMHI

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Jonas Da Silva Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro