ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOT SID 6: Evelina Wennerbäck spelar EU-kommisionens ordförande

Stockholm Lina Färm · 13 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Namn: Evelina Wennerbäck Ålder: 18 Bor: Göteborg Familj: Mamma, hennes sambo och tre syskon Aktuell: I Model European Council, med start på Svenska mässan idag.

Tre duktiga politiker: Göran Johansson (s), kommunstyrelsens ordförande och gruppledare för socialdemokraterna i Göteborg - Han är väldigt handlingskraftig, och jag upplever att han bryr sig om Göteborg och har kontakt med folket här.

Carl Bildt (m), utrikesminister - Han var väldigt bra på Balkan, när han åkte ner som svensk politiker för att lugna ner läget. Det var stort.

Mona Sahlin (s) - Tobleronehistorien har gjort henne till en människa. Hon skiljer sig lite från de andra. Det var dåligt gjort, men hon har bett om ursäkt, blivit förlåten och kommit tillbaka.

Under ett par dagar ska Julia Wennerbäck från Polhemsgymnasiet spela rollen som EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Göteborg är värd för rollspelet Model European Council. 200 ungdomar från åtta olika europeiska länder träffas och iscensätter ett stort EU-toppmöte, med egen agenda, debatter och presskonferenser. - EU-kommisionens ordförande är en nyckelroll i spelet, den rollen är tyngst och svårast. Men det var också därför jag kände mig manad. Jag har inte gått in och övat in några repliker eller kroppspråk, utan ska vara ganska neutral. Jag ska träda ur mina egna åsikter och göra mitt bästa för att få igenom förslagen för EU:s bästa.

Ni har fått arbeta fram förslag att jobba med, som ligger i linje med vad EU verkligen arbetar med. Vad känner du inför de frågor du ska driva? - Jag ska jobba för EU:s bästa. Det handlar till exempel om att utvidgningen av EU ska sakta ner, det är vad Barroso tycker. Egentligen är det inte mina åsikter, jag är ganska kritisk till EU. Jag tycker att om vi ska ha en union, så ska alla få vara med. Samtidigt är det kul att få spela det här spelet och se hur det fungerar.

Om du hade fått välja frågor helt själv, vad hade du tagit upp då? - Om det ska vara en öppenhet mellan medlemsländerna, så ska man gå hela vägen. Även om staterna är självständiga, så borde det finnas vissa gemensamma regler. Till exempel skulle det gälla samma åldersgränser för rösträtt i politiska val.

Era medspelare är ungdomar från Europaskolor, alltså barn till EU-tjänstemän. Känner du att det ger dem ett försprång i rollspelet? - Ja, utan att vara fördomsfull är de nog mer retoriskt slipade och har mer koll på hur EU-politiken fungerar. På ett sätt skulle det vara bättre om bara vanliga skolor var med. Vi svenska elever kommer nog att lära oss mer än dem, eftersom de redan lever det här livet.

Du har varit med om ett liknande rollspel tidigare som handlade om FN. Hur förändrades din syn på politik i och med det? - Jag trodde inte att det var så mycket tissel och tassel innan. Nästan omedvetet satte man sig med ”rätt” personer i bamba och pratade. Sen kanske man bad dem om en tjänst senare, haha.

Skulle du kunna tänka dig att engagera dig politiskt? - Ja, rent spontant skulle jag engagera mig i invandringen och att folk lever så segregerat idag. Det behövs mer förståelse vad folk kommer ifrån. Jag är medlem i Amnesty men har inte engagerat mig i något parti. Säger du att du är med i något parti får du en stämpel, det blir mycket snack och alla har sin bild klar om hur du är.

Få unga engagerar sig partipolitiskt idag. Hur ska det förändras, tycker du? - Sådana här rollspel är en bra grej. Det är också viktigt att ungdomsförbunden engagerar sig och är ute och informerar om vad de gör, utan att vara för på.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Lina Färm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro