ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOT SID 6: Sofia Appelgren

Stockholm Lina Färm · 14 Dec 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Namn: Sofia Appelgren Ålder: 24 Bor: Göteborg Familj: Pojkvän och en ettårig dotter

Notis Många reagerar med ilska över fackets metoder. Enligt HRF:s kommunikationschef Daniel Färm har företagare erbjudit sig att hjälpa Sofia Appelgren med leveranser, för att störa andra fackförbunds sympatiåtgärder. - Man uppmanar folk att mejlbomba vår ordförande, våra blockadvakter blir bespottade och kallade hora. Det känns väldigt otrevligt när krafter försöker hålla liv i konflikten på det här sättet, säger Daniel Färm.

Bakgrund: Den 5 december försatte Hotell- och restaurangfacket salladsbaren ”Wild ’n’ Fresh” i blockad. Anledningen var att ägaren Sofia Appelgren inte velat teckna kollektivavtal. Ett par dagar senare blandade sig politiker i konflikten. Riksdagsledamoten Fredrick Federley (c) jämställde blockaden med maffiametoder och mobbing, och facket blev rasande. Även flera politiska ungdomsförbund engagerade sig för eller emot.

De senaste tio dagarna har varit hektiska. Sofia Appelgrens salladsbar har aldrig gått bättre, och hon har varit tvungen att ta in extra personal för att klara av trycket från gäster som kommit för att stötta henne. Igår medgav hon att hennes anställda inte har bättre villkor än kollektivavtalet, något som hon först hävdat.

- De har inte fått semesterersättning, men den får betalas ut i efterskott och det kommer jag att göra. Det är inte så lätt att veta vilka regler som gäller, det här är en viktig skola för mig.

Dina anställda fick välja mellan att ha kvar lönen på 95 kronor i timmen, eller ett kollektivavtal med lägre lön. De valde den högre lönen. Men kollektivavtal förbjuder att man sänker ingångslönen. - Ja, men jag kommer inte att sänka deras löner nu. Efter all den här pressen de varit utsatta för är de värda högre löner. Jag kommer att göra allt lagen kräver. Nu vet jag bättre. Men många av sakerna i kollektivavtalet berör inte mina anställda. Ingen har barn och ska ha föräldrapenning, och ingen är över 21 och kan pensionsspara. Vi har heller aldrig öppet på helgdagar, så helgersättning är inte aktuellt.

Du har förhandlat med arbetsgivarorganisationen SHR vid sidan om HRF. Har du bestämt dig för hur du ska göra? - Nej, jag ska tänka över det här i lugn och ro. Jag är inte stressad över att de står här utanför, det är bara fackets medlemmars pengar som går åt av det.

Vad tycker du om reaktionerna på blockaden? - Jag har inte lagt mig i det så mycket, jag är bara glad att omsättningen har ökat. Jag har fått brev och blommor, men jag tycker inte om att det blev politiskt. Jag är inte politiskt engagerad själv, och jag vill inte att folk ska komma hit på grund av det, utan för att de gillar maten.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Lina Färm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro